På jakt etter gamle skatter? Gjør som ekspertene - reis til Brussel

Dette er de beste bruktmarkedene i Belgia.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Mange forbinder Belgia og Brussel med øl, sjokolade, vafler. Og store byråkratbygninger.

Men det er ikke bare diplomater og politikere som valfarter til Belgias og EUs hovedstad. Brussel er nemlig et mekka for den som har nese for antikviteter, og byen har lenge vært et fast reisemål blant europeiske oppkjøpere.

Ikke spesielt glad i hverken vintage eller shopping? Frykt ikke – Brussel har annet å by på.

Først litt geografi. Brussels innbyggere deler sentrum inn i Downtown og Uptown, splittet av det praktfulle Palais de Justice. Det høres enkelt ut, men det er flere bydeler som inngår i den noe grove inndelingen.

12122011141410-pMpyFIoAfq.jpg

Lineære gater må du lete lenge etter, og det tar fort noen dager å få oversikten. Kart eller GPS er å anbefale, selv for den verdensvante.Byens eldste del finner du i Downtown, sør for Justispalasset. Uptown består hovedsakelig av sentrums østlige del.

Byens mange storslagne bygninger, severdigheter, restauranter og shoppingområder, er nærmest jevnt fordelt mellom de to delene. Så hva gjør du hvor?

Uptown

Befinner du deg Uptown, vil du raskt legge merke til de mektige boligstrøkene som oser av rikdom.

I Chatelain finner du den eksklusive handlegaten Avenue Louise, hvor verdenskjente design— og motebutikker holder hus. Området rundt kirken Saint Bonifance er langt fra så «posh» som Chatelain, men svært populært blant belgierne selv.

afp000816197-hKxVO8AxBJ.jpg

Her ligger et rikt utvalg av restauranter, fra alle verdens kjøkken. Husk å bestille bord i forveien – i dette kvartalet blir det fort fullt. De litt mer eksklusive restaurantene finner du rundt Sablon, på grensen mot Downtown.For en innholdsrik spasertur Uptown kan du gjerne starte på nordsiden av den vakre parken Parc du Bruxelles. Her ligger Place des Libertes, og på motsatt side av parken finner du slottet og slottsplassen.

Følger du deretter Rue Montagne nedover passerer du både Museum Magritte og Musikkinstrumentmuseet. Herfra er veien kort til Brussels majestetiske domkirke, Cathédrale Saints Michel et Gudule.

Både arkitekturen og glassmaleriene er en fryd for øyet.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Downtown

En halv kilometer fra domkirken ligger Grand Place, opprinnelig kalt det nedre markedet. Torget er kjent som byens hjerte, og her er det alltid yrende folkeliv.

Grand Place er omringet av vakre byggverk, blant annet det 86 meter høye rådhuset, som ble bygget på begynnelsen av 1400-tallet.

afp000816188-UKoptU4sFB.jpg

Et godt steinkast unna ligger Manneken Pis, Belgias svar på Sinnataggen. Noen minutter fra Grand Place finner du Saint-Géry Square, kvartalet som er perfekt for en pust i bakken. Her finner du utallige kafeer og barer med hyggelig atmosfære og god mat.Fra Saint— Géry Square kan du gå videre nordover, hvis du vil slukke shoppingtørsten i kjedebutikkene på Reu Neuve. Er du mer interessert i vintage går du sørover til Rue Haute og Rue Blaes.

Enkelte butikker i dette området er så fullstappede at det knapt er plass til kunder, men de fleste ser snarere ut til å være innredet av interiørstylister. Den trendy butikken Idiz Bogam på Rue Haute, er vel verdt et besøk. Bak store vinduer henger nøye utvalgte bruktklær fra merker som Prada, Dior og Jil Sander på rekke og rad.

Andre halvdel av lokalet er innredet med mindre møbler i teak, palisander og glass. Prisene er litt stive, men det meste i denne butikken er fremdeles billigere enn hjemme.

— Vi har stadig besøk fra oppkjøpere fra storbyer som Paris og London. Brukte designmøbler og klær er fremdeles billigere i Brussel enn i mange andre byer, og utvalget er stort, forteller butikkmedarbeideren Louise.

Flere butikkinnehavere i området bekrefter det samme, og i butikken Passage 125 er et skilt med budskapet «we ship all over the world», det første som møter deg.

Hele tre gigantiske etasjer er fullt opp med antikviteter, og noen utvalgte rom er innredet er tema, som for eksempel «Game of Thrones». Butikkene i disse områdene holder åpent på søndager, når alt annet er stengt.

afp000816190-j_pVUdA331.jpg

MarkederEr du ute etter å gjøre de store kuppene, er det imidlertid markedene du skal konsentrere deg om. Det finnes visstnok opp mot 40 forskjellige markeder i denne byen, med noe for enhver smak.

Har du en langhelg i Brussel, bør du satse på noen av disse.

Place Jeu de Balle, Downtown

Brüssels største loppemarked, hvor du finner alt og litt til.

Lastebilene ruller inn til det store torget allerede før solen står opp, og alt fra store møbler, tepper, malerier og klær til mindre vaser og ting pakkes ut. Noen selgere nærmest kaster tingene etter deg, mens andre blir fornærmet dersom man pruter. Generelt sett er prisene lave.

Åpent: 06-14, hver dag hele året.

afp000816201-1lestRuZK5.jpg

Brussels Vintage Market, DowntownFørste søndag hver måned inntar unge vintageselgere, designere og kreatører markedshallen Halle Saint-Géry.

Markedet er populært blant eliten av trendy beboere i Brussel, og her kjøper du alt fra bakverk og vinyl, til klær, smykker og sko.

Åpent: 12–19. Place du Grand Sablon, på grensen mellom Downtown og Uptown

En gullgruve for den som har evnen til å skille mellom skatter og skrot. Dette antikkmarkedet er kjent for å være et av Europas beste.

Utvalget er mindre enn på Jeu de Balle, og her er det porselen, sølvtøy, klokker og malerier som gjelder.

Åpent: Lørdag 09-17, søndag 09–14. Gare du Midi, på grensen mellom Downtown og Uptown

Dette markedet er fullt av smaker og lukter. Her kjøper du delikatesser, frukt, grønt og blomster, men også klær og sko.

På Gare du Midi koker det med folk hver søndag, og på det meste kan det være opp mot 500 boder i området.

Åpent: Søndag 06–13.

afp000816196-WdUiqld9nf.jpg

Chatelain, UptownDette markedet er et av Brussels minste, men ikke mindre populært av den grunn. Her får du kjøpt ymse håndverk, men det er først og fremst mat og øl som står i sentrum.

Denne gatefesten bør du få med deg hvis du har muligheten.

Åpent: Onsdag 16–21. Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Brussel — reisefakta

HVOR: Brussel er hovedstaden i Belgia, og regnes også for å være Den europeiske unions hovedstad.

Byen er sete for både Europakommisjonen og Europaparlamentet, og i denne byen ligger også NATOs hovedkvarter.

Regionen har 1,1 millioner innbyggere, mens kommunen Brussel har rundt 145.000 innbyggere.

For mange er Belgia kjent som hjertet i Europa, og fra Brussel reiser du enkelt videre til andre storbyer som Paris, London og Amsterdam med tog.

REISE DIT:

SAS flyr til Brussel (Brussels National, BRU) fra flyplasser over hele landet, og KLM flyr fra de største byene. Er du tidlig ute med bestillingen, ligger billettene på maks 2000 NOK t/r.

Flyr du fra Oslo bør du sjekke Brussels airline, hvor prisene ofte er hakket billigere.

Fra Moss lufthavn Rygge er Ryanair et rimelig alternativ, men foreløpig kan du kun fly tirsdager, torsdager og lørdager mellom Rygge og Brussel (Charleroi lufthavn).

Topp 5

Topp fem attraksjoner:

Grand Place–Torget som ble tatt opp på UNESCOs verdensarvliste i 1998. Palais des Justice– Med sin sentrale plassering er dette en bygning du før eller senere vil passere i Brussel. Det er gratis adgang, og den majestetiske arkitekturen i dette byggverket er verdt en nærmere titt.

Tegneseriemuseet Museum of Comic Strips – Her får du blant annet gjensyn med Tin Tin, Smurfene og Lucky Luke.

Museum Magritte – Den verdenskjente, surrealistiske kunstneren René Magritte ble født i Belgia. Her kan du oppleve hans mange fantastiske malerier på et og samme museum.

Museum Van Buuren – Dette praktfulle Art Deco-huset er det tidligere hjemmet til finansmannen David van Buuren og hans kone Alice van Buuren. Her bodde de omringet av en imponerende kunstverksamling og en gigantisk hage.

Topp fem restauranter & barer:

Le 2eme element – Trendy og minimalistisk innredet restaurant, med thailandsk mat som smelter på tungen.

Le Clans – Koselig restaurant med god, belgisk mat.

Unico – Liten restaurant med liten meny, som byttes ut hver uke. Åpent lokale, hvor maten lages midt i restauranten. Herlig atmosfære og briljante smaker.

Belga Queen – Elegant, heldekkende konsept med restaurant, bar og klubb under samme tak. Litt stive priser, men du er garantert en god gastronomisk opplevelse

Les Jardins Suspendus – Er du på jakt etter en ettermiddagsdrink (eller en god fest senere på kvelden), er dette stedet du skal besøke på sommerhalvåret. Urban takterrasse med fantastisk utsikt.

afp000816187-di9_BfKOWB.jpg

Les også:Storby og strand på samme helg

10 gode bokhandler i London du bør besøke

Tripadvisor: Her er Norges beste hotell

Publisert
BT anbefaler

– Den første dama eg fekk kontakt med, skal eg på date med

Folk i vest: Møt Ståle Andre Vedvik (54).

Mest lest akkurat nå

  1. Bygård evakuert i natt: – Én person til legevakten

  2. Kraftkommune vurderer å tilby strøm til 50 øre

  3. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  4. Irmelin vil leie ut til studenter: – Ingen tar kontakt

  5. Her blir bilisten tatt i 127 km/t på E16

  6. – Aldri sett tilsvarende prisøkninger