- Dette må du ikke pakke i bagasjen

Det stjeles mye fra innsjekket kolli.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Tror du bagasjen din er i trygge hender etter at du har sjekket inn på flyplassen? Tenk en gang til.

Ifølge forsikringsbransjen og flyselskapene stjeles det ganske ofte fra innsjekket bagasje.

Så ofte at forsikringsselskapene har laget egne lister over gjenstander de ikke dekker, dersom de blir stjålet fra flybagasjen din.

Stabilt problem

— Tyveri fra innsjekket bagasje skjer og man må være oppmerksom på det. Det er viktig å låse bagasjen når du sender den fra deg, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Gjenstander man ikke får dekket av Europeiske er for eksempel penger, smykker, armbåndsur, briller, edelstener, edelt metall, foto-/video- og data utstyr, audiovisuelt utstyr med tilbehør, mobiltelefon og annet elektronisk utstyr.

- Stjeling fra bagasjen skjer over hele verden, også i Norge, og er et problem vi ser jevnt og trutt, sier Vennesland.

Hun legger også til at de samme tingene heller ikke blir erstattet om de skulle ryke som resultat av røff behandling i bagasjesystemet.

Har du tips om dette? Send oss en e-post!

Ta verdisaker i egen varetekt

Når reiseforsikringen ikke dekker tap, er det naturlig å snu seg mot flyselskapet dersom verdisaker skulle forsvinne ut av bagasjen eller bli ødelagt. Der er det nødvendigvis ikke mer hjelp å få.

— Slike gjenstander bør pakkes i håndbagasjen. Ha dem i din egen varetekt hvis de er av høy verdi. En generell regel er at man selv bidrar til at tyveri av kostbare gjenstander skjer, når man putter dem i innsjekket bagasje, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

Om noe skulle skje med verdisaker i bagasjen, kan Johansen fortelle at det varierer hva flyselskapet erstatter.

— Fra ingenting og opp til 10.000 kroner. SAS er likevel ikke like kategoriske som Europeiske, men avgjør mer skjønnsmessig hva som er verdisaker, ifølge Johansen.

Pass på bunaden

I vilkårene til SAS er det likevel spesifisert gjenstander som penger, nøkler, reseptbelagte medisiner, briller/solbriller, flasker, fotografiapparater, smykker, edle metaller, computere, personlig elektronisk utstyr, mobiltelefoner, musikkinstrumenter, verdipapirer, forretningsdokumenter, pass og andre identifikasjonspapirer.

— Selv om disse gjenstandene står på listen vår, fratas du ikke kravet umiddelbart om noe skulle skje. Det vurderes i forhold til skaden som har oppstått.

- Bunad er eksempelvis en gjenstand som kan anses som verdifull. Selv ville jeg tatt den over skuldren, hvis jeg skulle ut å fly med den, sier Johansen.

Publisert
BT anbefaler

Aleksander (35) fra Bergen omkom på fjelltur

Mannen var alene på fjelltur mellom Malmangernuten og Melderskin i Rosendal da han omkom.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Dette gjer du om du trur du har korona

  2. Bård Finne starter mot Fredrikstad

  3. Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

  4. TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

  5. Matvarene blir «merkbart» dyrere fra i morgen av

  6. Bybanen til Åsane kan bli enda dyrere