Slik kommer du deg billigst på ferie

Er du villig til å gjøre litt detektivarbeid og tenke utenfor boksen, kan du få deg en knallferie til en svært rimelig penge. Bli en «reise-hacker», du også!

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Du behøver ikke å bedrive ulovligheter via datamaskinen eller ha mastergrad i IT. «Reise-hacking» betyr ganske enkelt å finne de smarteste reiseløsningene tilpasset din lommebok, eventyrlyst og komfortbehov.

— Den billige ferien er uansett den beste, mener reisebokforfatter og journalist Jens A. Riisnæs.

— Det er når du velger buss istedenfor taxi, når du unngår turistfellene og når du oppsøker sidegatene og kafeene der de lokale vanker, at du treffer på de interessante situasjonene. Det er disse opplevelsene du egentlig er ute etter, og som du aldri opplever ved å velge det dyre og komfortable, der du blir sittende i din egen reiseboble og glo på omgivelsene, mener han.

Vær fleksibel

For å ta den absolutt mest besparende reise-hacken først: Vær fleksibel i forhold til både når og hvor du reiser.

riks000702699-WR4S2FFbv8.jpg

— Mye er gjort bare du har muligheten til å reise av gårde på en torsdag i stedet for fredag, og drøye det til tirsdag med hjemreisen. Flybillettene er desidert dyrest rundt helgen, forklarer Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond.Hvilket tidspunkt du foretar selve bestillingen har også mye å si. En undersøkelse foretatt av nettstedet Cheapair, der de analyserte over fire millioner flyreiser, konkluderte med at det rent statistisk er mest lønnsomt å bestille reisen 54 dager før avreise. Et vel så tydelig skille går ved cirka 14 dager, da prisene jevnt over begynner å stige mot reisedagen.

Les også: Når er det billigst å bestille flybilletter?

Alternative reisemål

Tenker du litt utradisjonelt i forhold til selve reisemålet, kan du imidlertid ikke bare gjøre et reisekupp, du kan i realiteten også få en mer spennende tur.

Si at du er sugen på en langhelg med shopping og litt "hæla i taket", hvorfor ikke velge Budapest i stedet for London eller Paris? Du vil få oppleve en verdensmetropol med fantastisk arkitektur og vel så rik historie, et mangefasettert uteliv og kommersielle handlegater så det monner, men hvor prisene er betraktelig lavere enn i Vest-Europa.

— I slike såkalt nummer-to-byer, som for eksempel også Gdansk eller Düsseldorf, finner du akkurat de samme merkebutikkene, men de har liksom ikke tatt helt over, og du kan derfor oppdage vel så spennende og mer spesielle butikker i tillegg. Dessuten er stemningen gjerne hakket med avslappet, og det generelle prisnivået på overnatting, mat og drikke er som oftest mye, mye lavere, legger Baardseth til.

Helge Baardseth. Foto: Camilla Flaatten

EnveisbilletterHans aller beste råd til deg som ønsker mest mulig valuta for pengene, er å ta returen til Norge fra en annen by enn den du flyr til. Skal du uansett reise litt rundt, så slipper du dermed mellomreisen tilbake til ankomstbyen, noe som sparer deg for mye tid, penger og plunder.

— Mange tenker ikke på at lavprisflyselskapene i Europa tilbyr enveisbilletter. Søk på byer i passe avstand fra din opprinnelige destinasjon. Ved å undersøke litt, kan du ofte finne en returreise som er svært rimelig, og du får større frihet og flere opplevelser med på kjøpet, sier Baardseth.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Bonusbesettelse

Bonuspoeng er nærmest en egen vitenskap, som mange reise-hackere behersker til fingerspissene.

Det strides imidlertid om hvor store besparelsene egentlig er ved å bli med i bonusprogrammer, da det er fort gjort å bli i overkant lojal overfor et gitt flyselskap og ubevisst velge bort rimeligere alternativer, nettopp for å skaffe seg flere bonuspoeng.

Men gode argumenter for å bli med i bonusprogram er at de ofte gir fordeler i forbindelse med overnatting og billeie, i tillegg til en og annen gratis flyreise. Det finnes også kredittkort som kan knyttes opp mot et bonusprogram, slik at hver gang du drar kortet, tikker det inn stadig flere bonuspoeng på reisekontoen.

Les også: Flyr Europa rundt på jakt etter bonuspoeng

riks000702698-KBiviLb7Ty.jpg

Bo billig

Skal du bli en ordentlig reise-hacker, gjelder det å se det store bildet. Når du befinner deg i en hipp hovedstad, spar penger hver dag ved å legge den mindre kostbare lunsjen til en sagnomsust luksusrestaurant og middagen til en lokal kneipe et par kvartaler unna hovedgaten. Det blir fort mange hundrelapper spart av slikt.

Gatemat holder noen steder nokså høy kvalitet, og koster nesten ingenting for eksempel kebaben i Berlin. Bruk i det hele tatt minst mulig penger i turistområdene. Ofte skal du ikke mer enn et steinkast unna før prisnivået er noe helt annet. Det gjelder ikke minst overnatting.

Og hva hotell angår, finnes det ytterligere triks som kan gi både god komfort og hyggelig pris. Hoteller er nemlig ofte halvfulle og villige til å gi enorme prisavslag.

De er bare ikke så interessert i å rope høyt om det. Sjekk derfor hotwire.com. Her kan du plotte inn datoer og få opp en lang liste over hotellrom til sterkt redusert pris.

Haken er at du ikke får vite konkret hvilket hotell det er snakk om, bare hvor mange stjerner og i hvilket område det ligger i. Systemet fungerer imidlertid nokså knirkefritt, og du kan ofte få et firestjerners rom i det hippeste strøket i en verdensby, ned i et par— tre hundre kroner natten.

Les også:

- Nå blir det billigere å ta med dette på flyet

- Ikke bare for blåhårete enker og rike pensjonister

Amerikansk nettavis: Ser ut som verdens skumleste «hangout»-sted

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Ingemund fikk tarmkreft som 42-åring: – Jeg burde reagert tidligere

– I ettertid er det lett å se at jeg burde reagert tidligere, sier Ingemund Holen, som fikk tarmkreft 43 år gammel.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. E39-ulykke skapte fergekaos

  2. – Best å nyte denne helgen

  3. Partene var enige. Nå er Søderlunds overgang satt på vent.

  4. Her «drukner» de den utbrente elbilen: – Kan lekke giftige stoffer

  5. Monika søkte om støtte til datterens trening: – Da jeg fikk svaret, ble jeg ganske sjokkert

  6. Nye innreiseregler: Disse landene skifter farge