— Jeg er støtt av at du vil starte en presidentdebatt med et slikt tema, sa Newt Gingrich til CNNs ordstyrer John King da han ble spurt om ekskonas uttalelser.

Bakgrunnen for spørsmålet var uttalelser som Gingrichs ekskone Marianne kom med i et intervju med ABC. Der sa hun at Gingrich hadde ønsket et åpent ekteskap for å kunne beholde både henne og elskerinnen. Det takket kona nei til, og i dag er Gingrich gift med sin daværende elskerinne.

Gingrich avviser påstandene som usanne.

- Kapitalisme og frihet

Mitt Romney sverget troskap til kapitalismen da han møtte sine rivaler til debatt i Sør-Carolina torsdag kveld. Han vil ikke be om unnskyldning for at han er rik.

— Jeg tror på et fritt næringsliv. Jeg mener Adam Smith hadde rett, og jeg vil forsvare kapitalisme i hele landet gjennom hele denne valgkampen, sa Mitt Romney i debatten.

Det er nettopp det private næringslivet som skal få USA opp av gropen, ifølge Romney, som er favoritt i Republikanernes nominasjonskamp.

— Det er kapitalisme og frihet som gjør USA sterkt, sa han.

Rick Santorum svarte ved å påpeke at også han var for kapitalisme, men kapitalisme av en annen art.

— Jeg tror på kapitalisme for alle. Ikke nødvendigvis for finanstoppene, men kapitalisme som virker for dette landets arbeidsmenn og -kvinner, sa han.

Bain Capital

Det var et spørsmål om Romneys fortid i selskapet Bain Capital som utløste ordvekslingen. Newt Gingrich, Romneys fremste rival, beskyldte selskapet for å ha rasert arbeidsplasser.

Det avviste Romney blankt. Det har riktignok gått dårlig med noen av virksomhetene Bain Capital har investert i, men alt i alt har selskapet skapt mer enn 100.000 arbeidsplasser, hevdet han.

— Jeg er veldig stolt av det faktum at jeg gjennom hele min karriere har arbeidet for å forsøke å bygge opp selskaper. Og det er ingenting galt med profitt. Profitten er gått til pensjonsfond, til veldedigheter, til mange institusjoner. Og når selskaper blir mer lønnsomme, kan de ansette flere mennesker, sa Romney.

Romney har lenge hatt en klar ledelse på gallupen i Sør-Carolina, men i en ny måling fra Public Policy Polling som ble lagt fram torsdag, er Gingrich i tet med en oppslutning på 35 prosent, 6 prosentpoeng foran Romney.

Sør-Carolina holder nominasjonsvalg lørdag. Fra før har Romney vunnet i New Hampshire, mens Santorum vant knepent i Iowa.

Skattestrid

Mens debatten pågikk, fikk Gingrich lagt sine ligningstall ut på nettet. Tallene viste at Gingrich og hans nåværende kone tjente 18,3 millioner kroner i 2010 og betalte 32 prosent i skatt.

Kandidatenes skattenivå har vært et hett tema de siste dagene, og Gingrich har sammen med andre kandidater presset styrtrike Romney hardt for å få ham til å legge fram sine tall.

I debatten gjentok Romney at han ville vente til april med dette.

— Og jeg vil ikke be om unnskyldning for at jeg har hatt suksess, understreket han.

I HARDT VÆR: Newt Gingrich og konen.
REUTERS