Ble oppringt av kidnappet sønn

Foreldrene fikk søndag morgen sjokktelefon fra sin kidnappede sønn i Jemen.

HOVEDSTADEN: Sana'a er hovedstaden i Jemen. Dette bildet viser gamlebyen.
STAMME: Væpnede menn som er motstandere av president Ali Abdullah Saleh utenfor Jemens hovedstad Sana'a.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Myndighetene i Jemen har gått inn i saken med den kidnappede bergenseren som arbeider for FN i landet, melder NTB.

Høytstående kilder i Jemens innenriksdepartement opplyser til den engelskspråklige nettavisen Yemen Post at «et stort antall forhandlere» mandag var på vei til Mareb-regionen der stammen som har kidnappet nordmannen holder til.

Representanter for myndighetene sier til avisen at de regner med at nordmannen vil være løslatt innen 36 timer, ifølge NTB.

Tatt inn i bil

bt.no har snakket med faren til den kidnappede 34-åringen fra Bergen. Faren visste ikke om kidnappingen før han klokken 08 søndag fikk en telefon — fra sønnen.

Han sa at vi ikke måtte ta det tungt og at vi ikke måtte dramatisere det

Faren til den kidnappede 34-åringen

— Han sa rett ut han hadde blitt tatt inn i en bil da han spaserte på gatene i Sana’a. Selv tok han det veldig greit og var veldig rolig. Han sa at vi ikke måtte ta det tungt og at vi ikke måtte dramatisere det, sier 34-åringens far.

- Hadde det fint

På telefon forsikret 34-åringen sin far om at han hadde det bra.

Les også

Nordmann (34) bortført i Jemen

— Han sa han var veldig godt ivaretatt, at de stelte godt med ham og at han hadde det fint. Tydeligvis hadde de ikke tatt telefonen fra ham, heller, sier faren.

Da 34-åringens foreldre senere hørte på radio- og TV-nyhetene om en kidnapping i Jemen, skjønte de hvem saken gjaldt.

- Hvordan reagerer man som forelder på en slik melding?

— Jeg fikk jo sjokk, selvsagt, selv om jeg har tenkt mye på sikkerhetssituasjonen i Jemen. Det er jo ikke blant landene man har mest lyst å feriere i, for å si det sånn. Men han liker å jobbe med sånne ting, og vi kunne jo ikke nekte ham å reise ned.

«Svært engasjert»

- Hvordan har dere det nå?

— Vi tar det med fatning i og med at både FN og UD sier de jobber med saken og føler de har kontroll. Vi har fått god informasjon fra både UD og FN. Mitt inntrykk er at vi får vite det de vet, sier faren.

Faren beskriver den kidnappede sønnen som en svært engasjert mann.

— Han har reist mye rundt i verden de siste 15 årene, og vært mer utenlands enn hjemme. Han er veldig engasjert, og lever og ånder for jobben sin. Det er ikke eventyrlyst som ligger bak, det er jobben det gjelder. Han er blant annet opptatt av rettferdighet, internasjonale forbindelser og ikke-voldelig kommunikasjon.

Så lenge jeg vet at han akkurat i øyeblikket har det bra, så er det selvfølgelig det viktigste

Moren til den kidnappede 34-åringen

Faren regner med at kidnappingssituasjonen løser seg «i løpet av noen dager».

Bekymret mor

34-åringens mor sier til bt.no at hun selvfølgelig er bekymret, men at de prøver å «beholde fatningen noenlunde».

— Så lenge jeg vet at han akkurat i øyeblikket har det bra, så er det selvfølgelig det viktigste. Vi forholder oss til UD og FN, sier moren, som ikke fikk snakket med sønnen direkte.

- Fikk vann og god mat

Ahmed al Diani er tidligere journalist i Jemen, og har engasjert seg i Martinestiftelsens arbeid i landet. Han sier han var i kontakt med den kidnappede bergenseren i 21-tiden søndag kveld.

— Han sa at han var trygg og at han ble godt behandlet. Han sa han fikk god mat og vann, sier al Diani. Kontakten med 34-åringen skal ha gått gjennom et jemenittisk parlamentsmedlem, Awdawd Alwazir.

Bergenseren skal ha opplyst ovenfor al Diani at han var alene da han ble bortført av fremmede menn. Han befinner seg nå i Maarib-regionen 170 kilometer fra San'a, hvor han ble bortført.

Stammen som står bak kidnappingen skal ha ligget i konflikt med sentralregjeringen de siste månedene. De krever at ett av deres medlemmer skal bli løslatt fra fengsel i bytte mot bergenseren.

— Stammen som har tatt han er veldig mektig, sier al Diani.

Evakuert fra Jemen flere ganger

Den kidnappede 34-åringen fra Bergen har jobbet med demokratiutvikling i en årrekke. Flere ganger de siste årene har han måttet dra fra landet av sikkerhetsmessige grunner.

Forskeren Stig Jarle Hansen er i Jemens hovedstad og skulle denne uken ha møtt 34-åringen som ble kidnappet lørdag.

— Det kan bli en vanskelig forhandlingsprosess å få ham fri, sier Hansen.

Les også

- Kan bli vanskelig å få ham fri

BT har snakket med flere kilder i det internasjonale miljøet. 34-åringen beskrives som en svært kunnskapsrik mann, med kompetanse på å takle konflikter. Etter det BT får opplyst er han født og oppvokst i Bergen, før han senere flyttet til Østlandet.

Lokale medier melder at den 34 år gamle nordmannen ble kidnappet av stammen Hariq Akdam. Han skal nå ha blitt fraktet til den østlige provinsen Marib, opplyser en anonym kilde til nyhetsbyrået AFP. Ifølge Yemen Post er FN i kontakt med kidnapperne over telefon for å forhandle.

Overraskende kidnapping

Hansen er en av Norges fremste forskere med kompetanse på Afrikas Horn og Jemen. Han er spesielt kjent for forskningen han har gjort på Somalias pirater og har reist i de farlige områdene i Somalia og i Jemen mange ganger. Han sier kidnappingen av en 34 år gammel FN-ansatt fra et sentralt strøk i hovedstaden Sana'a kommer som en overraskelse av flere grunner.

Det kan bli en vanskelig forhandlingsprosess å få ham fri

Stig Jarle Hansen, forsker, i Jemen

— Kidnappingen skjedde i en del av Sana'a som man trodde var trygg, sier Hansen til Aftenposten.no.

34-åringen jobber for FN sitt utviklingsprogram UNDP. Deres lokale kontor i Jemen var i går travelt opptatt med å håndtere kidnappingssituasjonen. Ingen av de ansvarlige personene ved kontoret var i dag, søndag, tilgjengelig for kommentar.

Jemen har vært plaget med mange kidnappinger begått av stammer som vil presse myndighetene til å løslate stammemedlemmer som er blitt fengslet.

— Dette er noe som har gått igjen, og myndighetene har gitt etter for kidnappernes krav, sier Hansen, som tror det blir en vanskelig forhandlingsprosess.

- Trygg og ved godt mot

Marcus Ronaldsen, leder i Martinestiftelsen, sier i 19-tiden søndag kveld at han nettopp har hørt lydopptak av en samtale med den kidnappede bergenseren.

— En av våre støttespillere, med tilhold i Norge, har snakket både med forhandlingslederen og med den kidnappede 34-åringen. Jeg fikk høre opptak av hele samtalen med 34-åringen. Han virket trygg og ved godt mot, og skal ha fått både mat og vann. Ut fra opptaket fikk jeg heller ikke inntrykk av at det var noe spent situasjon rundt det at nordmannen satt i telefonen. Det var ikke noe hoiing og skriking i bakgrunnen, sier Ronaldsen til bt.no.

Ronaldsen kjenner ikke den kidnappede 34-åringen personlig, men har et svært godt inntrykk av ham.

— Det virker som om han er en meget erfaren utenriksmedarbeider. Jeg vil tro han er godt rustet til å takle situasjonen han nå er oppe i, sier Ronaldsen.

Ronaldsen i Martinestiftelsen mener den oppnevnte forhandleren i saken er meget erfaren.

— Han har tidligere hatt suksess med å få løslatt utlendinger i gisselsituasjoner i Jemen. Blant annet fikk han frigitt flere tyske gisler i Jemen for noen år siden. Vi håper dermed at denne saken blir løst så fort som mulig, uten ytterligere belastninger for nordmannen, sier Ronaldsen.

UD legger lokk

UDs pressevakt Frode O. Andersen vil søndag ettermiddag kun si at en FN-ansatt nordmann er bortført.

— FN jobber med å få ham frigitt, og vi bistår med det vi kan. Vi er i løpende kontakt med FN om saken, sier Andersen.

Publisert