Palestinere flykter over grensen til Egypt

Slåss med grensevakter mens Israel forbereder bakkeinvasjon i Gaza.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Egyptiske grensevakter skyter varselskudd for å hindre hundrevis av palestinere i å flykte over grensen fra Gazastripen.

Flukten startet etter at et israelsk bombetokt mot en rekke palestinske smuglertunneler hadde ødelagt en del av muren som skiller Gazastripen fra Egypt.

Flere hundre palestinere flyktet deretter gjennom åpningen, men havnet fort i håndgemeng med egyptiske grensevakter. Flere av flyktningene kastet stein og øyenvitner skal også ha sett skuddveksling mellom politiet og palestinerne.

Egyptiske myndigheter har nå utkommandert mer enn 500 politifolk for å forhindre at flere krysser grensen.

Forbereder bakkeinvasjon

Nærmere 300 palestinere er drept og rundt 900 er såret i israelske fly— og rakettangrep mot Gazastripen siden lørdag. Israelske stridsvogner har tatt oppstilling langs grensen.

Israel truer med en bakkeinvasjon av den palestinske enklaven, der rundt 1,5 millioner palestinere er stuet sammen i overfylte flyktningleirer og byer.

Israelerne okkuperte Gazastripen fra 1967 til 1993 og hentet først i 2005 ut sine siste soldater og bosettere fra området.

Midtøsteneksperter tror ikke at Gazastripen vil bli okkupert på nytt og regner med at Israel i så fall vil nøye seg med en mer tidsbegrenset operasjon der stridsvogner sendes inn helt i nord og sør.

– Jeg tror ikke på en storstilt bakkeinvasjon, selv om det trues med dette, sier professor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo til NTB.


Les også: Hamas ber om palestinsk opprør mot Israel | UD fordømmer angrepene |Angrepet er bare begynnelsen | Israel angriper Gaza

Truer

Israels forsvarsminister Ehud Barak truer med å trappe opp angrepene for å få slutt på rakettangrep mot Israel.

De hjemmelagde palestinske rakettene har kostet få menneskeliv og forårsaket små skader, men rakettangrepene ble trappet opp etter at Barak sendte 60 jagerfly på vingene lørdag.

Hamas-kontorer, sikkerhetsinstallasjoner, et fengsel, en moské, en tankbil med drivstoff og smuglertunneler mellom Gazastripen og Egypt er blant målene som siden er rammet i de israelske angrepene. Tallet på drepte steg søndag til nærmere 290.

På israelsk side er én drept i et rakettangrep siden offensiven startet. Søndag landet en rakett i Ashdod, nærmere 30 kilometer nord for Gazastripen, men forårsaket ingen skader.

Mobiliserer

Barak holder muligheten for en bakkeinvasjon åpen og understreket søndag trusselen ved at innkalle over 6.000 reservister.

Den israelske forsvarsministeren, som også håper å kunne lede det israelske arbeiderpartiet til valgseier 10. februar, varslet samtidig opptrapping av bombeangrepene, til tross for verdenssamfunnets unisone oppfordring om det motsatte.

Israelske militærkommentatorer spør hva Barak håper å oppnå med operasjonen og tror verken at den israelske regjeringen akter å gjenokkupere Gazastripen eller har noe håp om å knuse Hamas.

Hensikten er trolig å vise militær styrke og tvinge frem en ny våpenhvile, mener flere kommentatorer.

Truer med svar

Hamas viser foreløpig ingen tegn til å kaste inn håndkleet og truer med selvmordsaksjoner og en ny intifada (opprør).

– Palestina har aldri opplevd en styggere massakre, sier palestinernes tidligere statsminister, Hamas-lederen Ismail Haniyeh.

Hamas-bevegelsens politiske leder Khaled Meshaal varsler et svar på de israelske angrepene.

Tre år er gått siden Hamas sist gjennomførte en selvmordsaksjon i Israel, og tiden er nå inne til å vurdere dette våpenet på nytt, mener Meshaal.

– Hamas har godtatt alle fredelige løsninger, men resultatene har uteblitt. Vi oppfordrer nå til en militær intifada mot fienden. Motstanden vil fortsette ved hjelp av selvmordsaksjoner, sier han.

Protester

Israels angrep har utløst rasende protester i flere arabiske land, først og fremst i Egypt der rundt 50.000 mennesker søndag strømmet ut i gatene i flere byer.

I den libanesiske hovedstaden Beirut brukte sikkerhetsstyrker tåregass mot demonstranter, og under en antiisraelsk demonstrasjon i Mosul i Irak ble én demonstrant drept og flere såret i en eksplosjon.

Også i Dubai, Amman og Damaskus protesterte folk mot Israel. Samtidig var det store demonstrasjoner på Vestbredden, og i byen Nilin ble en 20 år gammel palestinsk mann skutt og drept av israelske soldater. En annen ungdom ble såret. I Hebron ble minst tre såret da palestinsk politi tok i bruk tåregass for å roe gemyttene.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Hamas ber om palestinsk opprør mot Israel

  2. UD fordømmer angrepene

  3. - Angrepet er bare begynnelsen

  4. - Stans angrepene nå

BT anbefaler

– Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss. Da bestemte jeg meg for å ta affære.

– Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss. Da bestemte jeg meg for å ta affære, sier Anne Berge Pedersen.