– Olof Palme kjøpte sex

Sveriges tidligere statsminister Olof Palme skal ha vært en av kundene ved et bordell i Stockholm på 1970-tallet.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Det hevder en kvinne som skal ha blitt utnyttet som prostituert da hun bare var 14 år gammel og som nå krever millionerstatning fra staten.

– Ja, Palme var min kunde. To ganger hvis jeg husker riktig, sa Eva Bengtsson på en pressekonferanse i Stockholm onsdag. Hun er én av to kvinner som hevder at de solgte sex til den politiske eliten på 1970-tallet.

Olof Palmes rolle i den skandaleomsuste saken har hittil vært at han bidro til å mørkelegge saken da den ble rullet opp for 30 år siden.

Han reagerte sterkt på at blant annet daværende justisminister Lennart Geijer ble beskyldt for å være bordellkunde, og anklaget Dagens Nyheter for å fare med løgn. Dermed måtte avisen beklage og trekke saken.

– Løgn

Tidligere er de to lederne for Centerpartiet, Thorbjörn Fälldin og Olof Johansson, pekt ut som bordellkunder. De navngis nå igjen, i et brev skrevet av Bengtssons kusine, som er den andre av de to kvinnene.

Fälldin har tidligere beskrevet opplysningene som løgn i Riksdagen. Johansson er også helt avvisende til at han har besøkt bordellet.

– Jeg forstår ikke hvordan mennesker kan fabrikkere slikt og ha det bra om natten. Hva er det som foregår i sjelen deres, i hodet deres, sier Johansson til nyhetsbyrået TT og benekter all innblanding.

Kontroversielt

Opplysningene om Palme er sterkt kontroversielle og kommer etter over 30 år. Bengtsson har tidligere uttalt seg anonymt og medvirket i en bok om skandalen uten å nevne Palme.

Ove Sjöstrand, en av de to politimennene som i sin tid etterforsket saken, bekrefter at Bengtsson også på den tiden kom med slike opplysninger. Flere andre voksne prostituerte skal dessuten i avhør ha sagt at Palme var kunden deres.

Han sier også at han under etterforskningen fikk beskjed av påtalemyndigheten om å unngå å gå i dybden når det gjaldt hvem som hadde brukt bordellet.

Sønnen til Olof Palme, Mårten Palme, kaller opplysningene for «bisarre anklager». Han stiller spørsmål ved hvorfor Eva Bengtsson helt plutselig husker dette nå, når påstanden om hans far ikke var med da en bok om bordellsaken kom ut i 2004.

Frist utgått

Den såkalte Geijer-affären er over 30 år gammel, og fristen for å søke erstatning er derfor for lengst gått ut.

Likevel vil de to kvinnene kreve én million kroner hver i erstatning, samt en beklagelse.

– Jeg regner med at staten ikke påberoper seg foreldelsesfristen. Det vil svekke den allmenne rettsoppfatning, sier Niclas Karlsson, som er bistandsadvokat for de to kvinnene.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ville onsdag ikke ta stilling til verken kravet om erstatning eller beklagelse og overlater vurderingen til justitiekanslern (sivilombudsmannen).

Bordellmamma

Bordellsaken nådde massemediene i 1976, da svensk politi pågrep bordellmammaen Doris Hopp. Hun ble senere dømt for hallikvirksomhet, men er nå død.

Politiet hadde i lengre tid spanet på bordellet, og oppdaget raskt at det var flere ledende politikere blant de om lag 70 navngitte kundene.

Opp gjennom årene har det vært spekulert mye på hvem de øvrige bordellkundene var. Flere utenlandske diplomater var også blant kundene, og spørsmålet har derfor også en sikkerhetsmessig side.

Enkelte frykter at svenske politikere kan ha blitt utsatt for utpressing som følge av sine bordellbesøk og at de i verste fall kan ha blitt tvangsvervet som agenter for andre lands etterretningstjenester.

Publisert
PROSTITUERT: Eva Bengtsson med bilder av seg selv som 14-åring, da hun skal ha blitt utnyttet som prostituert. På listen over kunder hevder hun og en annen kvinne å ha hatt en rekke kjente politikere og kjendiser.
UTPEKT SOM HOREKUNDE: Olof Palme var svensk statsminister 1969-1976 og 1982-1986. Han ble skutt og drept i 1986. Mordet er uoppklart.