Nobel-slektning hardt ut mot nobelkomiteen

En av Alfred Nobels slektninger truer med å frata Norge oppgaven med å dele ut fredsprisen.

- ULOVLIG: Michael Nobel mener komiteen trolig handler ulovlig når de ikke følger testamentet til hans oldefar.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Nobelkomiteen opptrer i strid med Alfred Nobels testamente, mener professor Michael Nobel som er oldebarn til den ene av dynamittkongens to brødre.

— I anledning av at nobelprisen deles ut 10. desember, vil jeg rope et varsku om den retningen tildelingen har tatt. Jeg har i mange år hatt svært gode relasjoner med norske bedrifter og enkeltpersoner, Norge er et fantastisk land med respekt for folkets vilje, lov og orden. Derfor er det synd at Nobelkomiteen opptrer på en måte som er i strid med dette, skriver han i en kronikk i Aftenposten.

Han mener Nobelkomiteen de siste tiårene bevisst har sett bort fra sitt oppdrag og valgt prisvinnere ut fra egne preferanser.

— Menneskerettighetsforkjempere, miljøvernere og en lang rekke andre har fått prisen til tross for at deres innsats på ingen måte ligger innenfor Nobels spesifikke fredsvisjon som framgår av testamentet, skriver han.

— At komiteen ser bort fra testamentet og utvikler sitt eget «utvidede fredsbegrep» er høyst problematisk og trolig også ulovlig, skriver Nobel.

Publisert