SISTE: Sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mursi i Alexandria, melder Reuters. Skyting og steinkasting, ifølge vitner.

Like etter klokken 21 onsdag kveld gikk Egypts forsvarssjef general Abdul Fattah al-Sisi på statlig Egyptisk TV og fortalte at president Muhamed Mursi var fjernet fra makten, og at presidentfullmaktene er gitt til lederen for grunnlovsdomstolen i landet. Han sa også at det vil bli etablert en regjering av teknokrater.

Leder for grunnlovsdomstolen i Egypt, Adli Mansour, vil bli tatt i ed som midlertidig statsoverhode på torsdag.

Al-Sisi sa også at hæren og sentrale politiske og religiøse figurer er enig om et «politisk veikart» mot et samfunn der ingen grupper blir marginalisert. Det innebærer også at grunnloven blir midlertidig opphevet, sa han.

Han sa også at grunnlovsdomstolen skal utarbeide et lovgrunnlag for et nyvalg i parlamentet, og eit charter som skal sikre ytringsfridomen.

Han advarte samtidig partene i konflikten i landet mot voldelige opptøyer.

— Hæren vil stå fast og bestemt overfor enhver handling som går ut over fredeliglighet, sa han.

LES OGSÅ: Kvinner fritt vilt på Tahirplassen

LES OGSÅ: Reklamerer med billetter til «ville» Kairo

«Uakseptabelt»

President Muhamed Mursi karakteriserer kveldens hendelser som et «uakseptabelt» militærkupp, ifølge en melding som er lagt ut på Mursis offisielle Facebook-side 21.30 onsdag kveld. Han sier der at kuppet vil sende Egypt tilbake til «den mørke tiden».

tahir.jpg

Talen til forsvarssjefen ble etterfulgt av støttetaler fra to religiøse ledere, en sunnimuslim og en koptisk kristen, opposisjonspolitiker Mohammed ElBaradei og andre.ElBaradei, som er opposisjonens mest kjente ansikt internasjonalt, uttalte blant annet at veikarte møtte det egyptiske folkets ønske om et tidlig nyvalg.

Like etter talen til general al-Sisi meldte BBC om kraftig skyting ved en demonstrasjon for Det muslimske brorskapet i bydelene Nassar i Kairo.

Islamistene splittet

Blant de islamistiske gruppene er avsettelsen av presidenten blitt mottatt med blandet respons.

Egypts nest største islamistiske gruppe, Nour-partiet, sier seg enig i forslaget fra hæren for å hindre konflikt i landet, melder NTB.

— Vi tok denne beslutningen bare for å stoppe blodsutgytelsen i befolkningen, sa Galal Murra, Nours generalsekretær, i en TV-sending.

Men NTB melder også at på området der Mursis tilhengere er samlet, begynte noen å bryte opp gatestein og lage store hauger av stein som kunne kastes mot militære og politi.

Sikkerhetsvakter fra Det muslimske brorskap med hjelmer og køller dannet kjeder og sperret av området nær en moské. Menn og kvinner gråt, mens andre svarte på forsvarssjefens TV-tale med å rope «Sisi er maktesløs!», «Islam kommer!» og «Vi drar ikke!».

Politisk veikart

Hæren skal i 19-tiden i kveld fortalt Muhamad Mursi at han ikke lenger var president, melder nyhetsbyrået Reuters.

Rundt 20.30 onsdag kveld meldte NTB at opposisjonen i Egypt ville lansere et «politisk veikart» etter langvarige samtaler med de militæret. Det skal angivelig bli presentert snart av Mohamed ElBaradei og sentrale religiøse ledere. Ifølge TV-kanalen Al Jazeera er presentasjonen ventet rundt kl. 21.30 onsdag kveld.

Det statlige nyhetsbyrået melder at veikartet blant annet vil inneholde en overgangsperiode. Den skal munne ut i et nyvalg, både presidentvalg og parlamentsvalg, melder Aftenposten.

Samtidig melder Al Jazeera om voldelige sammenstøt mellom tilhengere av Mursi og Mursis motstandere, både i Kairo og andre steder i landet. Minst 50 skal være skadet i sammenstøtene.

Har arrestert ledere i Brorskapet

Ledere i Det muslimske brorskapet har blitt arrestert over hele Egypt de siste 24 timene, melder TV-stasjonen Al-Jazeera. Stasjonen viser også bilder av Mursi-motstandere som feirer med fyrverkeri og vaiende faner utenfor presidentpalasset.

Den egyptiske hæren har begynt å plassere ut store panserstyrker i Kairo. Det skal dreie seg om både stridsvogner og lettere pansrede kjøretøyer (APC). Hæren setter også opp piggtrådsperringer rundt en militæravdeling der president Mohamed Mursi skal befinne seg, melder nyhetsbyrået Reuters i 19-30-tiden, med henvisning til øyenvitner.

Hæren skal også ha plassert store styrker rundt områder der Mursi-tilhengere er samlet, melder Al-Jazeera, som viser bilder av kolonner med pansrede kjøretøyer.

— Vi vil stå mellom presidenten og stridsvognene, sier en talsmann for Det muslimske brorskapet, melder TV-stasjonen Al-Jazeera i 19-tiden.

Stridsvogner ved Tahirplassen

I 18-tiden onsdag hadde stridsvogner ankommet Tahirplassen i Kairo sentrum, ifølge New York Times. De siterte det egyptiske nettstedet Mada Masr.

Like før meldte New York Times-journalist Kareem Fahim at sammenstøt har begynt etter at militæret har nærmet seg Mursi-tilhengere.

Samtidig, 17.45 norsk tid, meldte Al-Jazeera Arabic at alle medarbeiderne til president Mursi hadde forlatt presidentpalasset, og at bare presidenten er igjen.

Håpet om en fredlig løsning ble langt på veg avkreftet like etter klokken 17, da talsmann Gehad al-Haddad i det Muslimske brorskapet sa i en twitter-melding at et «fullt militærkupp» er på vei i Egypt. «Stridsvogner har begynt å bevege seg gjennom gatene», skrev han ifølge BBC.

Tilbød samlingsregjering

Mohamed Mursi tilbød tidligere i dag å danne en samlingsregjering som en vei ut av krisen, melder NTB.

Det er helt nye toner fra Mursi som til nå har nektet å forhandle med hæren og opposisjonen om landets framtid. Tidligere onsdag avslo han og det islamistiske regjeringspartiet en invitasjon til å delta på et møte med den militære ledelsen.

President Mursis utspill kom samtidig som fristen de militære hadde gitt presidenten, var i ferd med å utløpe. Fristen har av forskjellige kilder blitt oppgitt både til klokken 16.30 og klokken 17.00.

Hvis Mursi innen den tid ikke hadde kommet med løsninger på hvordan krisen kan løses, har hæren varslet at den vil gripe inn ved å sette grunnloven til side og utlyse nyvalg.

Taust

Verken opposisjonen eller hæren har kommet med noen reaksjoner på Mursis utspill. Spørsmålet er om opposisjonen vil godta Mursis håndsrekning på nåværende tidspunkt. Mange mener at han har utspilt sin rolle og enten må gå av frivillig eller avsettes. Samtidig har Mursi fortsatt mange tilhengere.

VOLDELIG: En motstander av regimet blir banket opp av tilhengere av president Mursi.
AP/SCANPIX

Titusener av mennesker var onsdag ettermiddag samlet på Tahrirplassen i sentrum av Kairo. Det råder stor usikkerhet om hva som vil skje videre utover kvelden. Foreløpig har det ikke kommet noen erklæring fra de væpnede styrker, slik mange på forhånd hadde ventet.

— Konsensus

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier Mursi at en koalisjonsregjering må være en del av løsningen på den fastlåste politiske situasjonen i landet.

— Presidenten ser for seg dannelsen av en konsensusbasert koalisjonsregjering som skal ha overoppsynet med forberedelsene av neste parlamentsvalg, heter det i uttalelsen.

Den gjentar samtidig at Mursi holder opposisjonspartiene ansvarlige for at det ennå ikke er blitt opprettet en gruppe som skal legge til rette for endringer i grunnloven som ble vedtatt i desember 2012.

Tyrkia opphever byggeplaner

Samtidig kommer nyheten om at en tyrkisk domstol har opphevet planene om storstilt utbygging av Taksimplassen i Istanbul.

Dette kommer fram av en kopi av kjennelsen som nyhetsbyrået Reuters har fått se.

Utbyggingsplanene var den direkte utløsende årsak for uroen i Tyrkia for få uker siden.

Regjeringen og statsminister Recep Tayyip Erdogan har lovet å respektere en avgjørelse fra domstolen saken var brakt inn for.

Er du i Kairo? Kontakt oss på SMS/MMS på 2211, eller skriv e-post