Etter at møtet hadde pågått i tre timer avsluttet FNs sikkerhetsråd sitt krisemøte om Syria klokken 23.30.

Da var rådet enige om å fordømme massakren av 108 sivile i Houla i Syria fredag, skriver Aftenposten.no.

«Medlemmene av sikkerhetsrådet fordømmer på det sterkeste drapene, bekreftet av FNs observatører, på dusinvis av menn, kvinner og barn i Houla», skriver FN i en pressemelding.

I løpet av møtet var det tydelig at rådets medlemmer var uenige om synet på massakren. For mens Storbritannia og Frankrike har foreslått å fordømme det syriske regimet for massakren, sådde den russiske FN-utsendingen i forkant av møtet tvil rundt hvorvidt regimet står bak handlingene.

— Vi må få fastslått hvorvidt dette er tilfelle, sier FN-utsending Igor Pankins til nyhetsbyrået AFP.

FN mener regimet sto bak

I FNs uttalelse kommer det frem at sikkerhetsrådet nå legger til grunn at det var artilleri fra det syriske regimet som sto bak mange av drapene i Houla. I tillegg bekrefter FN at mange av de drepte bar preg av alvorlig fysisk mishandling og at flere var skutt på kort avstand med håndvåpen.

Men i etterkant av møtet var fremdeles representantenen for Russland, som er den største våpenleverandøren til det syriske regimet, opptatt av å påpeke at det fantes flere ubesvarte spørsmål.

— Det ble brukt stridsvogner og tungt artilleri, men FNs generalsekretær Ban ki-Moon kunne ikke trekke direkte linjer mellom artilleribeskyting og antallet døde, sier Pankins til Reuters.

Han mener det er nødvendig med en gransking av massakren, og sier at det ikke finnes «visuelle bevis» som knytter det syriske regimet til massakren.

Videre ber sikkerhetsrådet om at alle voldshandlinger fra alle parter må opphøre, og at de som står bak handlingene i Houla må stilles til ansvar.

Tallet på døde oppjustert

Den norske generalmajoren Robert Mood har sagt at ofrene var skadet av splinter og skudd. Tallet ble søndag oppjustert fra 92 til 116, men senere korrigert til 108.

Av disse er minst 34 barn under ti år, ble drept i byen Houla fredag. Antallet er bekreftet av FN-observatørene som har vært i Houla og talt de drepte, skriver Aftenposten.no.

Ifølge aktivister var det syriske sikkerhetsstyrker og milits lojale til president Bashar al-Assad som sto bak massakren, men dette avviser regimet på det sterkeste. Selv hevder de at «terrorister» står bak.

— Vi bestrider at syriske sikkerhetsstyrker var ansvarlige for det som skjedde i Houla, hvor FN sier at 32 små barn ble slaktet under et angrep fredag, sa Makdesi ifølge CNN.

syc3351f.jpg
SCANPIX
syc3350f.jpg
SCANPIX

Det er vanskelig å verifisere hvilke opplysninger som er riktige, ettersom det syriske regimet nekter utenlandske journalister tilgang til området. Dette gjør at mediene må basere seg på mobilvideoer, meldinger fra aktivister og observasjonene fra FNs folk på bakken.

Fordømmes verden over

Ifølge det syriske utenriksdepartementet skal FNs spesialutsending Kofi Annan besøke Syria mandag.

Samtidig kommer det stadig nye internasjonele reaksjoner på massakren fredag. Mange peker på det syriske regimet som ansvarlige.

En talsmann for Det hvite hus sier ifølge Reuters at handlingene i Houla står som «et skammelig bevis på en urettmessig regjering som reagerer på fredelige politiske proteser med ubeskrivelig og umenneskelig brutalitet».

Den sjiamuslimske gruppen Hizbollah i Libanon, som har vært en viktig alliert av det syriske regimet, sier at de fordømmer massakren på det sterkeste.

Opprøret i Syria har også bidratt til økt spenning mellom sunni— og sjiamuslimer i nabolandet Libanon.

Også FNs generalsekretær, Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre og utenriksministrene for Storbritannia og Tyskland har tidligere fordømt massakren på sivile.

— Det er ikke mulig å finne sterke nok ord for det som har skjedd, sa Støre lørdag kveld.

Blodbadet fortsetter søndag

Det har kommet flere meldinger om at voldshandlingene i Syria fortsetter også søndag. Aktivister sier at minst 30 personer er drept etter at syriske stridsvogner skjøt granater mot boligområder i Hama. Disse opplysningene er ikke verifisert av andre kilder.

Reuters melder at minst to personer ble skutt og drept i Damaskus under en demonstrasjon mot massakren i Houla.

De to personene ble drept i områdene Yalda og Daraya i Damaskus, hvor det oppholder seg flere tusen flyktninger som har rømt fra urolighetene i provinsen Homs, skriver NTB.

Ifølge den London-baserte organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights har minst 13.000 mennesker mistet livet siden opprøret i Syria startet i mars i fjor.