Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS mottok søndag et brev fra Touré hvor han erklærer at han trekker seg.

I praksis ble presidenten avsatt i et statskupp 22. mars, og siden da har en militærjunta hatt makten i store deler av landet. Samtidig pågår det et opprør i den nordlige delen av Mali, hvor geriljasoldater fra Tuareg-folket hevder de har opprettet en ny stat.

ECOWAS har forsøkt å megle i konflikten, og før helgen lovet militærjuntaen å gi fra seg makten i løpet av få dager hvis Touré gikk av. Meningen er at det skal opprettes en overgangsregjering som vil få ansvar for å arrangere demokratiske valg.

Overgangsregjeringen skal ledes av presidenten i landets nasjonalforsamling, Dioncounda Traoré. Som en del av avtalen med juntaen besluttet ECOWAS søndag å oppheve sanksjonene mot Mali som ble innført i kjølvannet av kuppet.

Hovedårsaken til militærkuppet skal ha vært offiserenes misnøye med Tourés innsats for å slå ned Tuareg-opprøret i nord.

Opprørerne der har utnyttet kaoset i hovedstaden Bamako til å rykke fram, og den nordlige landsdelen kontrolleres nå av geriljasoldater fra Tuareg-folket og ytterliggående islamister.

Ingen andre land har så langt godtatt opprørernes krav om full uavhengighet for et område de kaller Azawad i den nordlige delen av Mali.