Kiska fikk 59,4 prosent av stemmene, mens statsminister Robert Fico, som vant første valgomgang, måtte nøye seg med 40,6 prosent.

Sosialdemokraten Fico erkjente valgnederlaget natt til søndag og gratulerte Kiska med seieren.

— La meg få gratulere, sa Fico.

Filantrop

Motkandidaten Fico var statsminister i årene 2006 til 2010 og gikk løs på en ny periode som statsminister i april 2012. Det sosialdemokratiske partiet Smer og Robert Fico har i dag 83 av nasjonalforsamlingens 150 plasser og neste valg er i 2016.

Da analytikere advarte at om statsministeren hadde sikret seg posisjonen som president, var det mye som talte for at det ville bli gjennomført forfatningsendringer for å styrke presidentmakten.

— Jeg stemte på Kiska for å hindre at Fico vant. Han er for glad i makt, og jeg ønsker ikke at kun ett parti skal styre landet, sa en av velgerne til AFP.

Andre velgere har fremhevet at Kiska ikke er korrupt som andre politikere, samtidig som han er en frisk vind utenfra det vanlige politiske miljøet.

Uerfaren

Nettopp det at valgvinneren er en fersking og uten politisk erfaring, har vist seg å være en styrke i valgkampen.

Den slovakiske velgeren er skeptisk til etablerte politikere etter at den slovakiske høyresiden ble rystet av en korrupsjonsskandale i 2011.

Informasjon som ble lekket fra landets hemmelige tjenester avslørte tette finansielle bånd mellom flere av landets rikinger og den høyrepolitiske eliten. Det sikret sosialdemokratene og Fico et brakvalg i 2012.