FN sendte mandag et etterforskningsteam til Den sentralafrikanske republikk som skal granske mulige brud på menneskerettighetene.

Ifølge UNICEF er minst 133 barn drept eller lemlestet de siste tre månedene. Flere av dem er blitt halshogd, ifølge medarbeidere i organisasjonen, som er sjokkert over grusomhetene barna blir utsatt for.

Nesten hele landets muslimske befolkning er nå drevet på flukt, ifølge FN. De som er igjen, er svært utsatt for angrep fra anti-balaka-militsen.

Sønnene drept

Lik lå fortsatt i gatene da et team fra Amnesty nylig reiste rundt i Den sentralafrikanske republikk. De så med egne øyne hvordan også barna rammes der den kristne anti-balaka-militsen farer fram og plyndrer, lemlester og dreper muslimer. I byen Baoro traff gruppen tre kvinner som hadde sett sine barn bli drept samme morgen.

— De tre kvinnene, som er søstre, syv barn og kvinnenes mor sprang for å søke beskyttelse. Alle barna var gutter. Anti-balaka tok dem igjen og drepte dem. Kvinnene var hysteriske av sorg, forteller Joanne Mariner i Amnesty til det svenske nyhetsbyrået TT.

— Dette skjer hver dag. De fleste har flyktet, men de som er igjen, er ekstremt utsatt, sier hun.

FN frykter folkemord

Nærmest hele landets muslimske befolkning er på flukt, ifølge FNs rådgiver for forebygging av folkemord, Adama Dieng. Grusomhetene nærmer seg nå et folkemord, advarer han.

— Dersom vi ikke stiller dem som står bak de alvorlige forbrytelsene, til ansvar, er det lite sannsynlig at vi vil greie å unngå et folkemord, slo han fast på en pressekonferanse i Genève mandag.

Inntil nylig utgjorde muslimene mellom 10 og 15 prosent av landets befolkning. I dag er bare 2 prosent igjen.

— Folk flykter fordi de vet at de blir angrepet på grunn av sin religion, sier Dieng.

En av fire har flyktet

Den blodige konflikten i den tidligere franske kolonien midt i Afrika startet da muslimske opprørere kuppet makten i mars i fjor og drev president François Bouzize på flukt. Kristne grupperinger slo tilbake, og tusener av mennesker er siden drept i stridighetene mellom muslimske og kristne militser. Rundt en firedel av landets 4,6 millioner innbyggere har måttet flykte.

I forrige uke sa FNs høykommissær for flyktninger António Guterres at det i realiteten har foregått en «rensing» av størstedelen av den muslimske befolkningen i den vestlige delen av Den sentralafrikanske republikk.

Rundt 8000 soldater fra Den afrikanske union (AU) og Frankrike er satt inn for å stanse militsene. Men det er ikke nok, mener Dieng.

— Vi er fortsatt ekstremt bekymret, sier FN-rådgiveren.