I en melding fra afghanske myndigheter heter det at minst åtte sivile skal være drept i angrepet mot hotellet som er kjent for å huse diplomater og utlendinger på besøk i den afghanske hovedstaden.

Det er utlendinger og barn blant de drepte, ifølge en talsmann for Afghanistans innenriksdepartement.

Tidligere er det blitt opplyst at ingen av hotellets gjester ble fysisk skadd i angrepet. Fire tenåringer under 18 år tok seg inn i hotellet på kvelden og åpnet ild. Taliban-bevegelsen har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen.

Kort tid etter at alarmen gikk, ble hotellet omringet av politiet, mens afghanske spesialstyrker rykket inn. Også norske spesialsoldater deltok i aksjonen, ifølge Forsvaret.

Etter en stund ble de fire angriperne skutt og drept.

En talsmann for det afghanske innenriksdepartementet sa ved 20-tiden i går at fire angripere var drept, og at ingen av hotellgjestene er kommet til skade. Det viser seg nå at situasjonen kan være annerledes, ifølge myndighetene.

Den afghanske TV-kanalen Tolo News meldte at den afghanske viseinnenriksministeren AyoubSalangi var blant gjestenepå hotellet. Han sa at tre menn med pistol har kommet seg inn. Det ble også meldt om skyting inne i bygget.

Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid har overfor NBC News tatt på seg ansvaret for angrepet.

Alle angriperne skal være drept

Afghanistan skal velge ny president 5. april, og valgkampen er i full gang. Taliban har varslet aksjoner for å hindre valggjennomføringen. Tidligere torsdag ble minst 10 politimenn drept i et selvmordsangrep i byen Jalalabad.

FSK er rykket ut

Forsvaret bekrefter overfor NRK at norske spesialsoldater deltok i aksjonen som ble satt i verk for stanse angriperne.

Serena Hotel er regnet som det best sikrede hotellet i Kabul, med massive sikkerhetstiltak.
SCANPIX

– Et mindre antall norske spesialsoldater er til daglig veiledere for det afghanske kontraterrorpolitiet. De er sammen med afghanske politifolk rykket ut til Serena Hotel, opplyste major og pressetalsmann for forsvarssjefen Eystein Kvarving til NTB.Han forklarer at det er soldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK) som er rykket ut. Han kan ikke kommentere detaljer fra den pågående operasjonen i Kabul, men sier de norske soldatene også vil delta i den konkrete handlinger dersom det blir aktuelt.

Byens best sikrede

Afghanistan feirer i kveld afghansk nyttår. En kvinne som er gjest på hotellet, sier at skytingen tilsynelatende begynte i hotellets restaurant. Hun forteller at hun ble brakt i sikkerhet sammen med andre gjester.

Vitner sier tilBBCat afghanske spesialstyrker har gått inn på hotellet. Straks etter opplyste det norske Forsvaret at også norske soldater deltar i aksjonen. Bygningen er omringet av sikkerhetsstyrker.

Journalisten Mustafa Kazemi, som rapporterer fra stedet for Sky News, meldte kl. 19.30 på Twitter at det fortsatt var skyting. Alle veier inn til hotellet er stengt av politiet.

Massive sikkerhetstiltak

Hotellet regnes som det tryggeste stedet å bo i Kabul og huser mange FN-ansatte og utenlandske delegasjoner som har ankommet for å overvåke valget i landet neste måned. Serena har i mange år vært det foretrukne hotellet for både internasjonale topppolitikere og forretningsfolk på besøk i Kabul. Sikkerhetstiltakene rundt hotellet er massive: Væpnede vakter, gjennomlysing av all bagasje som skal inn, og kraftige stålporter i en sikkerhetssluse for biler som skal inn på hotellområdet.

Norsk journalist drept

I januar 2008 ble den norske journalisten Carsten Thomassen drept under et angrep mot det samme hotellet. Thomassen var i Afghanistan i forbindelse med at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte landet.

Pressevakt Eskil Grendahl Sivertsen i UD sier til NTB at det så langt Utenriksdepartementet har tatt rede på ikke bor nordmenn på Serena nå.

– Vi har heller ikke fått kjennskap til om nordmenn er skadd. Vårt personale knyttet til ambassaden er i sikkerhet, og vi jobber videre med å få oversikt over situasjonen, sier Grendahl Sivertsen til NTB