Det britiske Parlamentets nei til en militær Syria-aksjon er nesten uten sidestykke og svært alvorlig for statsminister David Camerons, ifølge kommentatorer.

Ikke siden 50-tallet har en britisk statsminister lidd et lignende nederlag, skriver BBC og The Guardian.

Politisk redaktør i BBC, Nick Robinson, sier statsminister Cameron nå har mistet kontroll over utenriks— og forsvarspolitikken. Og at han som følge av det står svekket igjen på den internasjonale scenen.

- Store etterdønninger

Cameron har ledet an i argumentasjonen for en militær reaksjon på det antatte gassangrepet utenfor Syrias hovedstad Damaskus.

Nick Robinson peker på at enkelte mener nederlaget kan føre til at USA setter spørsmålstegn ved verdien og forutsigbarheten til sin nærmeste allierte. Men han mener det er på hjemmebane Camerons nederlag er alvorligst.

— Splittelsen i eget parti, som Cameron har brukt mye tid på å bekjempe, er nå fullt synlig igjen, skriver Robinson.

Han mener Cameron vil kjenne etterdønningene av nederlaget i lang tid.

- Leksjoner lært

Forsiden på Daily Mail fredag er: «Ydmykelsen av Cameron». Og The Guardian sammenligner på lederplass nederlaget med blant annet Suez-krigen i 1956 og den såkalte Norway Debate i mai 1940, som begge førte til statsministeres fall. Selv om avisen påpeker at Camerons nederlag ikke er like alvorlig.

— For ti år siden fikk de folkevalgte være med å bestemme om deltakelse i en internasjonal konflikt. Avstemningen om Irak var en grov feil. Denne ukens argumenter viser at enkelte leksjoner er lært, skriver The Guardian.