Anastasiades fikk mellom 57,5 og 61,5 prosent av stemmene, viser valgdagsmålingen fra fjernsynskanalen CyBC.

Den 66 år gamle advokaten, som leder høyrepartiet Disy, gikk til valg på et løfte om raskt å få på plass en avtale med EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) om kriselån på 17 milliarder euro til Kypros. Det tilsvarer 127 milliarder norske kroner.

Venstresidens kandidat i annen valgrunde var 45 år gamle Stavros Malas. Han fikk en oppslutning på mellom 38,5 og 42,5 prosent, ifølge CyBC.

Erkjenner nederlaget

Kommunistpartiet AKEL, som har regjeringsmakten på Kypros, har støttet Malas i valgkampen. Søndag kveld erkjente partiet nederlaget.

— Vi anser Anastasiades som vinneren og gratulerer ham, sa Pambos Papageorgiou, en parlamentariker fra Akel, til CyBC.

Malas har i valgkampen markert seg som en tilhenger av mykere budsjettkutt enn hva EU ønsker for å få bukt med krisen på Kypros. Anastasiades regnes på sin side som en mann som vil kunne samarbeide godt med EU.

Den nye presidentens mest pressende oppgave vil nå bli å komme til enighet med EU, ESB og IMF om det nye kriselånet, som skal redde øyas banker og økonomi. EU har som mål å få en avtale på plass allerede til påske.

Preget av kuttene

Ved tidligere presidentvalg har valgkampen ofte dreid seg om en eventuell samling av øya, som har vært splittet siden Tyrkia invaderte og okkuperte Nord-Kypros i 1974. Denne gangen er det imidlertid økonomien som har opptatt folk.

Kypriotene ser imidlertid ikke lyst på de nye innstrammingene som nå trolig er i vente.

— Vi har valgt det minste av to onder, sier Georgia Zenophondos, en 23 år gammel resepsjonist.

— Vi har allerede tatt skade av kuttene, og jeg vet ikke hvor mye mer vi klarer. Vi opplever fattigdom og arbeidsløshet og har mistet respekten for EU. For bare fem år siden så man ikke slikt her, sier hun.