Det skriver The Guardian som har informasjonen fra dokumenter lekket av den spionsiktede varsleren Edward Snowden.

Dokumentene viser at etterretningstjenesten GCHQ gjentatte ganger har advart mot en «skadelig offentlig debatt» dersom omfanget av overvåkingen ble gjort kjent.

Brukes som bevis

Dette fordi det ville kunne føre til søksmål mot overvåkingsprogrammet, ifølge The Guardian.

Det har vært bred politisk enighet om at opplysninger innhentet av etterretningen burde kunne brukes som bevis i kriminalsaker. Men GCHQ har klart å overtale politikerne om å endre oppfatning.

Dokumentene lekket av Snowden viser også at telekomselskapene har gått «langt utover» det de har vært forpliktet til når de har hjulpet etterretningstjenesten med overvåking både i Storbritannia og i utlandet. Dette strider mot tidligere uttalelser fra telekomselskapene der budskapet har vært at de kun har gjort det som har vært lovpålagt dem.

Hjulpet USAs fiender

Dokumentene fra Edward Snowden har hjulpet USAs fiender og er de verste lekkasjene av hemmeligstemplet materiale i USAs historie, ifølge tidligere CIA-topp. Michael Morrell, som tidligere var nummer to i CIA-ledelsen, sier til CBS-programmet 60 minutes at avsløringene fra Snowden har skadet arbeidet med å spore mulige terrortrusler.

— Det Snowden har gjort har medført større risiko for amerikanere fordi terrorister lærer av lekkasjer. De kommer til å bli mer forsiktige, og vi vil ikke få fatt i etterretningen vi ellers ville fått, sier Morell til 60 Minutes.

Han mener det mest alvorlige som hittil har kommet ut av lekkasjene er «den svarte boka» som inneholder budsjettet til etterretningstjenesten. Detaljene om hva det prioriteres å bruke penger på vil kunne bli utnyttet av andre lands etterretningstjenester, ifølge Morrell.