— Regimets tid er over. Dets autoritet er borte, sier den tyske samfunnsforskeren Andreas Umland, som i flere år har vært lektor ved Kiev-Mohila universitetet. Vurderingen støtter seg ikke bare på søndagens demonstrasjon, som ifølge hans kilder samlet over en million mennesker, men også på de velorganiserte blokadene av regjeringsbygningene.

Overraskende omfang

— Misnøyen med Janukovitsj har vi kjent til lenge, men at den skulle være så omfattende overrasker meg, sier Andreas Umland. Søndag gjeninntok opposisjonen uavhengighetsplassen i sentrum av hovedstaden Kiev, og fikk raskt etablert en teltleir. Den bygges kontinuerlig ut og forsterkes med barrikader. Opposisjonslederne vet at det gjelder å øke presset. «Vi må og vi skal beholde initiativet», sa Vitalij Klitsjko i går.

Regjeringen betrakter aksjonenes som ett kupp. «Det har alle kjennetegn på et kupp, mener regjeringssjef Mikola Asarov. President Janukovitsj sa på tv i går at «dårlig fred er bedre enn en god krig», og oppfordret alle til å overholde lovverket.

Nasjonalbanken sperret

I går lyktes det aktivister å blokkere regjeringens viktigste bygning rett ovenfor parlamentet. Alle gatene til bygningen er sperret av biler som er parker i rekker på tvers, og flere demonstranter. Senere på dagen ble også nasjonalbanken sperret. Regjeringen tar det offisielt med ro. «Alt fungerer», sa visestatsminister Serhej Arbosuv. Det forstås som at mange tjenestemenn arbeider hjemmefra ved hjelp av nettet.

I Lviv gikk en del av byens ansatte til streik, slik som opposisjonen har oppfordret til. Men ellers er opprøret mot Janukovitsj hittil, som Gleb Pavlovskij fra «Fondet for effektiv politikk» i går sa til Interfax Ukraina: «først og fremst et Kiev-fenomen».

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN