Dermed har det totale dødstallet på palestinsk side nådd 788.

— Jeg fordømmer denne handlingen. Mange er drept, både kvinner, barn og FN-ansatte, sier Ban i en pressemelding.

— Dagens angrep understreker hvor viktig det er at drapene slutter, og det nå, sier Ban.

Utenriksminister Børge Brende (H) understreker også overfor NTB torsdag kveld at skoleangrepet viser at behovet for en løsning er sterkere enn noensinne.

- Rask løsning påkrevd

USAs utenriksminister John Kerry mener det er viktig å sette en stopper for volden og få en våpenhvile og en varig løsning på krisen i Gaza så fort som mulig.

— Nok en gang oppfordrer vi alle parter til å doble innsatsen for beskytte sivile, sier han i en uttalelse.

Britenes ferske utenriksminister Philip Hammond mener opinionen i Vesten er i ferd med å svinge i palestinernes favør.

— Etter hvert som konflikten skrider fram, og de sivile tapene i Gaza øker, blir man mer og mer bekymret i Vesten, og sympatien mot Israel blir mindre, sier han.

Trodde de var trygge

Angrepet skjedde i byen Beit Hanoun på den nordlige delen av Gazastripen.

De drepte og sårede var blant flere hundre mennesker som søkte dekning på skolen fra kampene i området. Nøyaktige koordinater til FN-tilfluktsstedet ble på forhånd gitt formelt til det israelske militæret, opplyser talsmann for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), Chris Gunness.

Kamper pågikk i nærheten av skolen, og i frykt for at skolen skulle bli et mål, ble det gjort forsøk på evakuering av flyktningene.

— I løpet av dagen prøvde vi å få til et vindu med den israelske hæren til de sivile og våre ansatte, men dette ble ikke bevilget. Konsekvensene er tragiske, sier Gunnes til AFP.

Ifølge vitner skjøt israelske stridsvogner fire ganger mot skolen.

Israel vil etterforske

Lederen for den israelske hærens Gaza-avdeling, general Micky Edelstein, bekrefter at de hadde kjempende soldater i området, og at hendelsen på skolen vil bli etterforsket. Han forklarer at soldatene handlet mot terrorister i et befolket område.

Talsmann for det israelske militæret, oberstløytnant Peter Lerner, sår imidlertid tvil om hvorvidt det israelske militæret står bak angrepet og viser til at rakettene fra palestinerne også kan ha ført til drepte. Han tilbakeviser også kritikken fra Gunnes.

— Han tar feil. Et humanitært vindu ble garantert i tre timer torsdag. De tre siste dagene ba vi dem evakuere folk fordi vi vet at Hamas vil ty til alle midler for å skyve folk foran seg, sier han.

Edelstein uttalte tidligere at det israelske militæret benytter forskjellige typer teknologi som radio eller meldinger for å be befolkningen komme seg unna. Han la til at de blir nødt til å etterforske omstendighetene rundt angrepet mot skolen.

Talsmann for Hamas, Fawzi Barhoum, kaller angrepet en «forferdelig massakre» og «en stor krigsforbrytelse». Han lover at palestinerne skal slå tilbake og sier at «Israel vil betale en veldig høy pris» for angrepet.

Fjerde angrep

Mer enn 140.000 palestinere har flyktet i løpet av oppblussingen av den væpnede konflikten med Israel på Gazastripen. Mange gjemmer seg i bygninger drevet av FNs hjelpeorganisasjon UNRWA. Dette er den fjerde gangen FNs bygninger har blitt angrepet siden mandag, men det er første gang det meldes om drepte i denne sammenhengen.

Israel har også angrepet sykehus i Gaza og forklart at de sivile tapene kom av at Hamas bruker uskyldige som menneskelige skjold. I forrige uke slo UNRWA hardt ned på at ukjente personer oppbevarte rundt 20 raketter i en av deres skoler.

Ytterligere sju personer, de fleste barn, ble drept i et israelsk luftangrep sør på Gazastripen.

Israelerne har så langt mistet 32 soldater og tre sivile liv i løpet av de 17 dagene etter at konflikten blusset opp på nytt. (©NTB)