Dersom ikke Senatet og Representantenes hus kommer til enighet i løpet av mandag vil store deler av regjeringsapparatet stanse opp. Rundt en million offentlige ansatte vil måtte legge ned arbeidet, og de er ikke garantert å få tilbakebetalt lønn når de går tilbake i jobb.

Budsjettforslaget om et provisorisk budsjett har gått som en kasteball mellom de to kamrene i Kongressen, der Demokratene kontrollerer Senatet mens Republikanerne har flertall i Representantenes hus.

Strid om Obamacare

sz6633bbkongressen.jpg

Natt til søndag stemte Republikanerne nei til et forslag vedtatt i Senatet om krisebevilgninger til administrasjonen fram til 15. november. I tillegg trenger finansdepartementet Kongressens godkjenning til å øke det såkalte «gjeldstaket», slik at USA kan fortsette å betjene sine lån.Bakgrunnen for den fastlåste situasjonen er at et flertall av Republikanerne ikke vil vedta et budsjettforslag som også inneholder bevilgninger til Barack Obamas helsereform.

De krever en ett års utsettelse av reformen. I avstemningen natt til søndag sa Republikaneren også nei til en skatt på medisinsk utstyr, som skal være med å finansiere reformen.

Truer med veto

Men allerede før avstemningen i Representantenes hus sa Demokratenes flertallsleder i Senatet Harry Reid at Senatet mandag ikke kom til å stemme ja til det reviderte forslaget fra Republikaneren i Representantens hus. President Barack Obama har også truet med å legge ned veto mot et forslag som setter en opphevelse av helseloven som betingelse for et budsjett.

Forrige gang en fastlåst strid i Kongressen første til en såkalt «Government Shutdown» var i slutten av 1995 under en uenighet mellom daværende president Bill Clinton og Republikanerne med Newt Gingrich i spissen. Den gang ble Republikaneren straffet av velgerne og Clinton gjorde et brakvalg året etter.

Tea Party

Det er bekymring hos flere i lederskapet i partiet for at det samme kan skje igjen. Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus John Boehner forsøkte derfor å komme til en enighet med Demokratene.

Men han ble nedstemt av de mest konservative representantene, blant dem flere tilknyttet Tea Party-bevegelsen, som setter hardt mot hardt for å få stanset helsereformen. Helseloven er en av Obamas få store triumfer og den gir helsetjenester til 30 millioner amerikanere som tidligere ikke var dekket.

Merkes raskt

Republikanerne hevder at helseloven er til skade for næringslivet og fratar amerikanerne sin valgfrihet, og de støttes av den mektige farmasøytiske industrien.

Selv om det provisoriske budsjettet ikke blir vedtatt og USA i teorien slipper opp for penger til driften 1. oktober, fins det måter å fortsette å drive regjeringsapparatet på i flere måneder, blant annet ved å låne av pensjonspengene.

Men amerikanerne vil likevel raskt merke at mange tjenester blir redusert, at museer og nasjonalparker stenger sine dører og at mange offentlig ansatte blir permittert. (©NTB)