26 mennesker ble drept og mange ble skadd i angrepet, som opprørere og regimet i Damaskus har anklaget hverandre for å ha stått bak.

Syriske myndigheter har krevd internasjonal gransking av angrepet, og FNs sikkerhetsråd har besluttet å etterkomme denne forespørselen.

Rettet mot regjeringsstyrker

Syria har kjemiske våpen i sitt arsenal, men ifølge vestlig etterretning er det ingenting som tyder på at regimet hittil har benyttet slike våpen under borgerkrigen.

Ifølge den israelske avisen Haaretz taler derimot stadig mer for at det var opprørerne som tok i bruk et slikt våpen i Aleppo.

Angrepet var rettet mot en kontrollpost bemannet av regjeringsstyrker, og det var også mange regjeringssoldater blant ofrene.

Gammeldags

Tekniske og medisinske beviser fra stedet og ofrene tyder på at raketten eller granaten som ble benyttet inneholdt klorgass.

Klorgass ble benyttet under første verdenskrig, men kjemiske våpen har siden vært basert på sennepsgass og ulike nervegasser. Det er trolig også tilfelle med de våpnene Syria har.

Eksperter tror at det kan ha blitt benyttet et hjemmelaget og primitivt stridshode i Aleppo. Et annet alternativ er at det ikke ble benyttet kjemiske våpen i det hele tatt.

Rett ved stedet som ble angrepet ligger en klorfabrikk, og en av tankene ved anlegget kan ha blitt truffet.

God kontroll

Ifølge Haaretz er vestlig etterretning ikke så bekymret for president Bashar al-Assads lagre av kjemiske våpen.

Lagrene voktes strengt av en Assad-lojal spesialstyrke, og kjemikaliene blir oppbevart hver for seg på ulike steder. Forsøk på å transportere dem til ett og samme sted for å blande dem og plassere dem i stridshoder, ville ha blitt oppdaget av vestlig etterretning.

Spesialstyrker fra USA og Storbritannia, trolig stasjonert i Tyrkia, ville i så fall straks ha blitt sendt inn for å stanse syrerne fra å ta slike våpen i bruk, opplyser etterretningskilder.

Propaganda

Amerikanske, europeiske og israelske talsmenn og kilder har gjentatte ganger tidligere tilbakevist påstander fra opposisjonen i Syria, om at regimet har benyttet kjemiske våpen.

Opprørerne hevdet i desember at regimet hadde brukt slike våpen ved hele 18 anledninger, noe som ble avvist både av amerikanske tjenestemenn og Israels visestatsminister Moshe Ya'alon.

— Vi har sett rapportene fra opposisjonen. Det er ikke første gang. De har en interesse av å påkalle en militær intervensjon utenfra, konstaterte Ya'alon den gang.

Senest søndag anklaget syriske opposisjonskilder regimet for å ha brukt kjemiske våpen, denne gangen under et angrep i utkanten av Damaskus.

Dette angrepet skal ha kostet to opprørere livet, men er ikke bekreftet fra uavhengig hold.