— Terror truer fortsatt USA. Men denne krigen, som alle andre kriger, må få en ende, sa han i en lang og omfattende tale om internasjonal terrorisme og USAs antiterrorpolitikk torsdag.

I talen, som regnes for å være den viktigste så langt i hans andre presidentperiode, forsvarte han samtidig den omstridte bruken av droner, det vil si ubemannede fly.

Droner

USA har fått mye kritikk for bruken av droner i angrep mot mål i land som Jemen, Pakistan og Afghanistan. Obama hevdet at dronebruken ikke er i strid med folkeretten. Samtidig kunngjorde han at har kommet med nye retningslinjer som innskjerper bruken av droner utenfor krigssoner.

USA skal kun bruke droner når amerikanere er utsatt for det han betegnet som overhengende trusler eller om mistenkte terrorister ikke kan stoppes på andre måter.

Han understreket også at amerikanske statsborgere som kjemper mot USA ikke kan bruke sitt statsborgerskap som beskyttelse, og forsvarte dermed drapet på den mistenkte terrorlederen Anwar al-Awlaki, som ble drept i Jemen i 2011.

Guantanamo

Videre i talen sin sa presidenten at han har tatt nye skritt for å få stengt det omstridte Guantanamo-fengselet på Cuba.

Blant annet skal det etableres et sted på det amerikanske fastlandet der terrorsiktede personer kan stilles for retten.

— Dersom vi pågriper en terrormistenkt, så avhører vi ham. Bestemmer vi oss for at vedkommende skal stilles for retten, så skal det gjøres i en sivil eller militær domstol, sa Obama.

Han kunngjorde også at forbudet mot å sende Guantanamo-fanger til Jemen, oppheves.

Å stenge Guantanamo-leiren har vært en av Obamas viktigste politiske saker. Men alle forsøk har så langt blitt stanset i Kongressen.

Ble avbrutt

Under torsdagens tale, som ble holdt på National Defense University i Washington, ble Obama flere ganger avbrutt av en demonstrant som protesterte mot forholdene i Guantanamo-leiren.

Obama ventet tålmodig flere ganger mens demonstranten avbrøt ham.

— Det er verdt å lytte til denne kvinnen. Jeg er ikke enig i mye av det hun sier. Men dette er vanskelige saker som ikke kan glattes over, sa han.

NYE TONER: President Barack Obama holdt torsdag en tale om USAs antiterrorpolitikk. Der sa han blant annet at bruken av droner skal begrenses.
Reuters / NTB scanpix