Avisoppslagene om amerikansk overvåking av telefonsamtaler og datatrafikk kom svært ubeleilig for europeiske og amerikanske byråkrater. I juli innleder de etter planen en lang og vanskelig tautrekking om en frihandelsavtale.

Der er personvern og informasjonsutveksling ett av de vanskeligste punktene. Og anklagene om at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har hatt omfattende tilgang til opplysninger om mobiltrafikk og til serverne til selskaper som Google, Facebook og Apple, har skapt ny frykt på europeisk side av Atlanteren.

— Dette spørsmålet er svært viktig for oss i Europa, sier EU-parlamentarikeren Hannes Swoboda til Financial Times (FT).

— Det kommer til å bli større motstand mot en avtale med USA dersom det ikke gis en klar garanti om at våre europeiske prinsipper for datavern respekteres, fremholder lederen for den sosialdemokratiske blokken i Parlamentet.

Forpliktelse

Også EU-kommisjonen ber om en forpliktelse fra amerikansk side. EU-borgernes grunnleggende rettigheter må respekteres, sa forbrukerkommissær Tonio Borg i EU-parlamentet tirsdag.

Kommisjonen krever videre svar på om det er samlet informasjon om EU-borgere på generelt grunnlag uten at det har vært knyttet spesifikke sikkerhetstrusler til hver enkelt. Borg lover de folkevalgte at temaet skal tas opp med «styrke og overbevisning» når partene møtes i Dublin på fredag.

Løse opp

EU har balet med hensynet til personvern i forholdet til USA i en årrekke. Det tok blant annet flere år å forhandle fram en avtale med amerikanerne om utveksling av passasjerinformasjon fra flyselskaper.

Mens EU-kommisjonen prøver å oppdatere personvernreglene i Unionen for å styrke borgernes rettigheter, presser amerikanske selskaper på for å løse opp i reglene.

USA har lenge håpet å kunne vanne ut forslaget til nye EU-regler gjennom frihandelsforhandlingene, skriver FT.

Vanskelig

Det er mange snublesteiner i forhandlingene om å danne verdens største frihandelsområde. Det har vært mye oppmerksomhet knyttet til Frankrikes krav om å ta kultursektoren ut av forhandlingene, og Europas bekymring for genmodifisert og hormonbehandlede produkter fra USA.

Men flere mener også personvern er en sak som kan velte forhandlingene.

Lederen for det tyske datatilsynet, Peter Schaar, kaller avsløringene i USA for skandaløse.

— Uttalelser fra amerikanske myndigheter om at overvåkingen ikke var rettet mot amerikanske borgere, men kun mot personer utenfor USA, beroliger meg ikke i det hele tatt, sier han til nyhetsbyrået Reuters.