Jeremy Corbyn: – Terror en følge av britisk krigføring
Den britiske valgkampen ble satt på vent etter mandagens terrorangrep i Manchester. Nå har Labour-leder Jeremy Corbyn startet opp igjen, og får kritikk for å påstå at terror mot vestlige land er en direkte konsekvens av vestlige lands militære operasjoner i muslimske land.
- Jens Bostrup

Den britiske opposisjonslederen Jeremy Corbyn har gjenopptatt valgkampen med en kontroversiell tale hvor han kobler terrorangrep i Storbritannia opp mot vestlige lands krigføring i muslimske land.
– Mange eksperter, inkludert våre etterretningstjenester, peker på forbindelsen mellom krigene vår regjering har støttet eller utkjempet og terrorangrepene vi ser her hjemme, sa Labour-lederen i sin tale.
Corbyn lover en ny britisk utenrikspolitikk «som heller begrenser enn forsterker terrortrusselen» om han vinner valget 8. juni.
May taper terreng
De siste meningsmålingene viser at han nærmer seg. Statsminister Theresa Mays forsprang har ifølge Times skrumpet ned til bare fem prosentpoeng. Målingen ble foretatt etter mandagens terrorangrep i Manchester.
– Vi må være modige nok til å innrømme at «krigen mot terror» ganske enkelt ikke virker. Vi trenger en smartere måte for å begrense trusselen fra land som fostrer terrorisme og skaper terrorisme, sier han.
– En opplyst forståelse av terrorismens årsaker er en avgjørende del av et effektivt svar, sa Jeremy Corbyn.
Corbyn understreker at koblingen til krigene «på ingen måte begrenser skylden til dem som angriper våre barn. Disse terroristene vil for alltid bære skammen og ansvaret for sine handlinger».
Corbyn nevnte ikke terrorangrepet i Manchester direkte. Det at han kritiserer den britiske utenrikspolitikken bare dager etter massemordet, vekker imidlertid sterke følelser.
– Dette er ikke korrekt
Ben Wallace, den britiske sikkerhetsministeren, sier at Corbyns timing er «utrolig skuffende» ettersom politiets etterforskning ennå ikke er over.
– Jeg mener at det Corbyn sier ikke er korrekt, sier Ben Wallace til The Guardian.
Den konservative ministeren avviser at det kan trekkes en rød tråd fra for eksempel Irak-krigen til mandagens terrorangrep.
– Den ansvarlige var en terrorist. Det kan ikke være noen unnskyldning for terror, sier han.
Den britiske Irak-kommisjonen, ledet av en tidligere sjef for etterretningstjenesten MI5, fastslo at invasjonen av Irak har økt terrortrusselen i Storbritannia «vesentlig», gjennom radikalisering av unge mennesker.
Har ikke presisert
Jeremy Corbyn har imidlertid ikke redegjort presist hvilke av Storbritannias forskjellige militære operasjoner han sikter til.
Britiske soldater har invadert og okkupert Irak og Afghanistan med soldater på bakken i en årrekke.
I Libya hjalp vestlige luftangrep lokale opprørere i å avsette Muammar Gaddafi, som foreldrene til Manchester-terroristen Salman Abedi i sin tid flyktet fra for å komme til Storbritannia. Etter Gaddafis fall har rivaliserende militser kjempet om makten i Libya uten at Vesten har blandet seg inn militært.
I Syria holdt Storbritannia og det øvrige Vesten seg langt unna da borgerkrigen brøt ut. Det var i hvert fall helt til flere blodige terrorangrep i Europa, iverksatt av IS i Syria, fikk Vesten til å reagere.
– Flere koblinger
Ifølge den aktuelle trusselvurderingen mot de skandinaviske landene, er det flere koblinger mellom krigen mot IS i Syria og Irak og terrortrusselen på hjemmebane.
De militære angrepene mot IS har tvunget gruppen på retrett i Syria og Irak, og minsket deres stridsevner i området.
– IS gir i denne situasjonen økt prioritet til å ramme vestlige mål. Det skjer ved at IS enten selv planlegger angrep eller påvirker sympatisører til å gjøre det, lyder den aktuelle trusselvurderingen fra det danske politiets etterretningstjeneste (PET).
Tapet av territorium i Irak og Syria innebærer dessuten at flere fremmedkrigere forlater området og at de vil utgjøre en terrortrussel i landene de reiser til.
– IS vil i økende grad fokusere sin propaganda på oppfordringer til angrep utenfor konfliktsonen, særlig i land som deltar i den internasjonale innsatsen mot IS, lyder trusselvurderingen.
– Smakløst
Den konservative avisen The Telegraph mener imidlertid at det er smakløst, feilaktig og i strid med enhver fornuft å påstå at det er en rød tråd mellom Storbritannias militære operasjoner i utlandet og angrepet i Manchester.
«Hva har Storbritannia gjort mot Abedi», spør lederskribenten, og svarer på sitt eget spørsmål:
– Vi ga asyl til hans familie, som flyktet fra Gaddafis regime. Antydningen av at det landet som ga Abedi-familien et trygt gjemmested, på en eller annen måte har fremkalt sønnens raseri, er bare latterlig.
BERGENS TIDENDE/POLITIKEN
Les mer om dette temaet
Mest lest akkurat nå
Brann vant igjen
Han rykket ut til dødsulykken i Voss. Nå reagerer legen.
E39-tunnel i Alver ble stengt på grunn av syklist
Voldssiktet kvinne erkjenner ikke straffskyld
Norge svarer på oljekritikk fra Polens statsminister
Da flere ville ha furuen, sa Vilhelm nei. – Noen ganger kan man ikke bare tenke penger.