Tsunami rammet Java

Indonesia er på nytt rammet av en tsunami. Minst 80 personer er omkommet på øya Java, og myndighetene frykter at dødstallene kan stige.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

– Bølgene kom plutselig, og vi la på sprang mot åsene. Fire personer fra min gruppe er fortsatt savnet, forteller en indonesisk kvinne som var sammen med en gruppe nederlandske turister da tsunamien rammet.

Bølgene oppsto etter et kraftig undersjøisk jordskjelv som ble målt til 7,2 på Richters skala. Det ble sendt ut tsunamivarsel både i Indonesia, på Maldivene og på de indiske Andamanøyene og Nikobarene, men kun fra Java ble det rapportert om ødeleggelser og omkomne.

– De siste tallene viser at 80 personer er omkommet, mens minst 68 er alvorlig skadd. Tallet kan komme til å stige, sier Fitri Sidikah i Indonesias Røde Kors.

De lokale myndighetene på Java sammenligner situasjonen med den massive tsunamien i Indiahavet i 2004, som var en de verste naturkatastrofene i verden noensinne, med nærmere 170.000 omkomne bare i Aceh-provinsen i Indonesia.

Evakuerer

– Letingen pågår fortsatt for å finne dem som trolig ble skylt bort av bølgene, sa den indonesiske presidenten Susilo Bambang Yudhoyono under en pressekonferanse mandag.

Han oppfordret folk til å evakuere kystområdene sør på Java, og sa at både militæravdelinger og flere redningsteam er blitt satt inn i hjelpearbeidet. Yudhoyono understreket også at det er viktig at de døde og skadde blir tatt skikkelig hånd om.

Pangandaran-stranda i nærheten av byen Ciamis, vel 27 mil sørøst for hovedstaden Jakarta, var et av stedene hvor de kraftige bølgene nådde land med full styrke. Øyenvitner forteller at vannet skylte flere hundre meter innover land og tok med seg kiosker og små trebygninger.

– Jeg tror det vil være mange døde, og mange befinner seg trolig fortsatt under vrakgodset. Veien ned til ulykkesstedet er dekke med søppel som bølgene har skylt inn, forteller en politimann til fjernsynsstasjonen Metro TV.

Svenske gutter savnet

Pangandaran-stranda er et populært reisemål for turister, og det ligger en rekke hoteller i nærheten av havet. To svenske brødre på fire og ni år er blant de savnede etter ulykken, mens faren deres er innlagt på sykehus, ifølge nyhetsbyrået TT.

Minst 40 nordmenn befinner seg for tiden i Indonesia, melder Nettavisen, men Utenriksdepartementet hadde mandag ikke noen opplysninger som tydet på at det var nordmenn blant de skadde og savnede etter ulykken.

Lokale innbyggere forteller at flere små hoteller ble ødelagt, og at flere båter ble skylt inn i hotellbygningene.

– Vi hadde panikk og løp av gårde. Nesten en hel landsby er oversvømmet av vann. Alle løp opp mot fjellet, forteller en indonesier til Metro TV.

Minst 40 mennesker er skadd, og mange av dem har fått bruddskader, ifølge Røde Kors, som har sendt tre ambulanser for å hjelpe til med redningsarbeidet.

Mange av dem som mandag fortsatt var savnet i provinsen Pangandaran, jobbet med å bygge en demning da flodbølgene rammet. Flere tusen mennesker har søkt tilflukt i moskeer og andre plasser som regnes som trygge, forteller lokalpolitikeren Rudi Supriatna Bahro.

Etterskjelv

Jordskjelvet som kom tidlig på morgenen norsk tid, kunne merkes så langt unna som i Jakarta. Det ble rapportert om minst fem etterskjelv, og mange valgte å rømme kystområdene da det spredte seg rykter om at en ny, enda kraftigere tsunami var på vei.

De 17.000 øyene som utgjør Indonesia, verdens fjerde mest folkerike land, ligger langs den såkalte ildringen, et belte langs randen av Stillehavet med mange vulkaner og hyppig jordskjelvaktivitet.

Tsunamien i 2004 rammet en rekke andre land i Indiahavet i tillegg til Indonesia, deriblant Sri Lanka og Thailand. En flere meter høy bølge nådde mandag den australske Christmas-øya, uten at det er meldt om skadde.

NY TSUNAMI: Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono holder sammen med visepresident Jusuf Kalla en pressekonferanse om tsunamien som rammet øya Java mandag. Minst 50 mennesker er omkommet. FOTO: SCANPIX

Publisert
BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her stanser politiet en studentfest. – Vi har ikke fått sove på flere netter, sier nabo.

  2. Northug får støtte fra broren: – Kom hjem nå

  3. «Det er greit å være full, men flaut å være ruset. Vi holder oss selv for narr.»

  4. Mistet lappen etter å ha kjørt i 129km/t

  5. Ingebrigtsen er overbevist om at han skal løse Branns store problem

  6. Mihn flyktet i båt med ett år gamle Le på armen. Den dramatiske reisen endte i Bergen.