- Pinlig for prins Charles

Dronning Elizabeths avgjørelse om ikke å delta i vielsen til prins Charles og Camilla Parker Bowles har gjort bryllupet til en pinlig affære for tronarvingen.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Charles og Camilla har allerede støtt på flere problemer i planleggingen av bryllupet og har blant annet måtte flytte seremonien fra Windsor Castle til den mindre glamorøse laugshallen i Windsor.

Men dronningens kunngjøring om at hun ikke kommer til å delta i vielsen 8. april, får eksperter på det britiske kongehuset til å kalle hele bryllupet for en farse. For første gang på 142 år uteblir en britisk monark fra bryllupet til ett av sine barn.

— Dette er pinlig og flaut for Charles, sier kongehusforfatteren Judy Wade.

— Det er en PR-katastrofe som er blitt til en farse. Kongelige seremonier går som regel velsmurt, men nå kan de ikke arrangere et borgerlig bryllup engang.

Harold Brooks-Parker, som er en av Storbritannias mest anerkjente eksperter på den britiske adelen og kongefamilien, er ikke mindre nådig.

— Dette er definitivt ydmykende. Det er en skandale, sier Brooks-Baker og legger til at han frykter for kongefamiliens eksistens i Storbritannia hvis ikke hoffet setter seg ned og finner en løsning på bryllupsforviklingene.

Vil holde lav profil

— Dronningen vil ikke delta under den borgerlige seremonien fordi hun er kjent med at prinsen og fru Parker Bowles ønsker at den skal ha en lav profil, skrev Buckingham Palace i en uttalelse sent tirsdag kveld.

Ifølge slottet vil dronningen heller delta under en seremoni med velsignelse og bønn ledet av den britiske kirkens overhode, erkebiskop Rowan Williams av Canterbury. Denne kirkelige seremonien skal holdes etter selve vielsen 8. april.

Begge sønnene til prins Charles, prinsene William og Harry, skal imidlertid være til stede under seremonien, ifølge kilder ved hoffet. Også familien til Parker Bowles er ventet å stille i bryllupet.

Kongelig fornærmelse

Britiske aviser spekulerer onsdag i om dronningens avgjørelse om å holde seg borte fra vielsen rett og slett er en kongelig fornærmelse. Prins Charles og Camilla Parker Bowles skal nemlig ha valgt å gifte seg 8. april fordi dronning Elizabeth hadde anledning til å delta denne dagen, skriver avisen The Times.

Buckingham Palace har på sin side tilbakevist ryktene om fornærmelser, og en talskvinne for hoffet understreker at dronning Elizabeth nylig har gitt sin offentlige støtte til at prins Charles gifter seg med sin kjæreste gjennom mange år. - Dronningen deltar under velsignelsen og betaler dessuten for mottakelsen. Dette er ingen fornærmelse, sier talskvinnen.

Problemer

Prins Charles og Camilla Parker Bowles kan ikke gifte seg i en britisk kirke fordi begge er skilt. Derfor planla paret en borgerlig seremoni i ærverdige Windsor Castle, men måtte skrinlegge disse planene fordi slottet ikke har lisens til å arrangere vielser.

Vielsen må derfor holdes i Windsor laugshall som ligger like ved slottet og som kan leies til private tilstelninger av alle som ønsker det. Det vil koste om lag en million pund (i underkant av tolv millioner kroner) bare å flytte vielsen fra slottet til laugshallen ettersom sikkerheten må oppgraderes vesentlig i det offentlige bygget.

I tillegg har flere britiske juseksperter satt spørsmålstegn ved om et medlem av kongefamilien i det hele tatt har lov til å gifte seg borgerlig. Lovgivningen skal være uklar på dette punktet, men flere jurister har uttalt at prins Charles kan få rettslige problemer med ekteskapsinngåelsen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Mest lest akkurat nå

  1. Den sørafrikanske korona­varianten kan øke risikoen for å bli smittet på nytt

  2. Familien sparer 4000 kroner i måneden på mat. Her er tipsene.

  3. USF Verftet åpner igjen – arrangerer ti konserter med bergensband

  4. Uvær stenger fjelloverganger

  5. – Barn får livene sine ødelagt på Fridalen skole

  6. Nå er Joe Biden USAs president