- Planla krig mot Irak fra første dag

George W. Bush hadde knapt rykket inn i Det hvite hus før han begynte å planlegge avsettelsen av Saddam Hussein gjennom en militær aksjon, hevder den tidligere finansministeren Paul O'Neill.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

KLAUS JUSTSEN

— Fra første dag var det besluttet at Saddam Hussein var en skurk og at han måtte forsvinne, fortalte O'Neill i går kveld i et lengre intervju på CBS-programmet «60 Minutes».

Med sin uttalelse har den tidligere finansministeren gitt presidentens kritikere ny, sterk ammunisjon. De har lenge hevdet at 11. september ble brukt som unnskyldning for å gjennomføre en aksjon, som i virkeligheten var besluttet lenge før det.

Det politiske grunnlaget for aksjonen begynte presidenten å formulere gjennom 2002, da han fremla det som siden er blitt kjent som Bush-doktrinen. Ifølge denne doktrinen har USA rett til å gjennomføre forebyggende angrep mot land som truer USA for å forhindre at truslene ble ført ut i livet.

O'Neill ble etter knapt to år på posten som finansminister tvunget til å trekke seg fordi han ikke entusiastisk ville støtte presidentens krav om nye skatteletter. Han er nå blitt den viktigste kilden til en ny bok - «The price of Loyalty».

Forfatteren Ron Suskind opplyser at påstandene om den tidlige planleggingen av en krig mot Irak understøttes av flere dokumenter. Et av de hemmeligstemplete dokumentene som Paul O'Neill videreformidlet, hadde tittelen: «Plan for Irak etter Saddam Hussein».

Et annet inneholdt planer for en utvikling av de irakiske oljefeltene og påpekte at mellom 30 og 40 land ville være interessert i å delta i denne utviklingen. Kritikere har hevdet at det virkelige mål med krigen i Irak var å sikre seg kontroll over verdens nest største oljeforekomster.

I Det hvite hus ble påstanden om den tidlige invasjonsplanleggingen avvist som latterlig. Samtidig ble det hevdet at O'Neill ikke kunne klare sine egne problemer og derfor heller ikke forsto andres.

Derimot benektes det ikke at det allerede tidlig ble utarbeidet planer for et Irak etter Saddam Hussein. Det fremheves at det helt siden 1998 var offisiell amerikansk politikk å få den irakiske diktatoren fjernet.

I boken, som kommer ut i morgen, kommer Paul O'Neill også med en rekke harde personlige angrep på Bush. I et utdrag som ble offentliggjort i forrige uke, betegnes George W. Bush som «en blind blant døve».

Nå følges dette opp med en påstand om at presidenten tilsynelatende ikke selv var helt sikker på at det var en god idé å tvinge igjennom den andre runden med skattelettelser.

«Har vi ikke allerede gitt penger til de rike? Skulle vi ikke gi penger til dem i midten?» skal presidenten ifølge Ron Suskind ha spurt under et møte. Sitatet bygger på et nesten ordrett referat fra møtet.

Publisert
BT anbefaler

Over 500 SAS-flygninger kan bli kansellert

Innstilte flyruter, timelange flyplasskøer og passmangel – her får du siste nytt om reisesommeren 2022.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Gravemaskin raste 10–15 meter ned – nå får Vegvesenet bot etter ulykken

  2. Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

  3. Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om

  4. – Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og andre ansvarlige må se seg selv i speilet

  5. Kariann har ein beskjed til alle som treff ungdom på sommarjobb

  6. Er det umulig å holde seg slank etter overgangsalderen? Dette svarer legen.