50 gravide smittes daglig av zika i Puerto Rico

Så mange som 50 gravide kvinner på Puerto Rico smittes hver dag av zikaviruset. Amerikanske helsemyndigheter foreslår flysprøyting av insektmiddel over øya.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

På Puerto Rico raser nå debatten om hvorvidt man skal desinfisere områder med middelet naled. Kritikerne er bekymret over insektmiddelets innvirkning på dyr og menneskers helse, men de amerikanske helsemyndighetene mener det er den beste løsningen for å få bukt med det myggbårne viruset.

— Om en hvilken som helst del av Fastlands-USA hadde hatt en så stor zikaspredning som Puerto Rico opplever nå, ville de ha sprayet for flere måneder siden, sier Tom Frieden, direktør for CDC, USAs senter for sykdomskontroll og -forebygging.

  • Dette er mer et spørsmål om forsømmelse enn noe annet. Om vi venter til barn med mikrokefali er født, vil det være for sent, sier Frieden.

Mikrokefali er en nevrologisk fosterskade som gjør at barn blir født med liten hodeskalle og underutviklet hjerne. Det antas at zikafeber har ført til mikrokefali hos mange nyfødte.

CDC anslår at over 20 prosent av Puerto Ricos befolkning på 3,5 millioner kan være smittet av zikaviruset. De mener rundt 50 gravide kvinner får viruset daglig.

Publisert: