Utestengt fra presidentmøte

Utenriksminister Thorbjørn Jagland forlot i morgentimene fredag Sri Lanka etter samtaler med landets president Chandrika Kumaratunga. Norges spesialutsending Erik Solheim fikk ikke delta på møtet.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel

Jagland hadde også et møte med utenriksminister Lakshman Kadirgamar under sitt 12 timer lange besøk i Colombo, der han var i følge med Solheim.

Snakket ikke med pressen Utbyttet av samtalene er ukjent, ettersom Jagland og Solheim forlot landet uten å snakke med pressen.

I en uttalelse fra Utenriksdepartementet i Oslo heter det bare at Jagland møtte Sri Lankas president og utenriksminister «for å gjennomgå fredsprosessen i landet».

— Det var enighet om at det er nødvendig at den norske regjeringen må engasjere seg på høyt politisk nivå for å få fremdrift i fredsprosessen, heter det videre i uttalelsen fra UD.

Ikke invitert Ifølge Norges ambassade i Colombo var Solheim ikke invitert til å delta under møtet med presidenten.

— Dette var en invitasjon til utenriksministeren og ikke til Solheim, sier Tomas Stangeland ved den norske ambassaden til det franske nyhetsbyrået AFP.

Fungerende pressetalskvinne Gry A. Haaheim i UD understreker overfor NTB at man fra norsk side måtte forholde seg til president Kumaratungas ønske:

— Anmodningen fra president Kumaratunga gjaldt å møte utenriksminister Jagland i Colombo. Det var fra henne anmodningen kom, sier Haaheim, men vil ellers ikke kommentere et møte hun ikke har deltatt i.

Solheim har tidligere møtt president Kumaratunga flere ganger, og det er derfor blitt lagt merke til at presidenten ville snakke med den norske utenriksministeren uten Solheims tilstedeværelse.

På spørsmål ved hvilken betydning det har at den norske spesialutsendingen ikke ble invitert til samtalene, svarer Stangeland ved Norges ambassade i Colombo ifølge AFP:

— Jeg kan ikke kommentere dette.

Norges forsøk på å få regimet i Colombo og den tamilske LTTE-geriljaen til forhandlingsbordet, har til nå gitt få resultater

Trekke seg Sri Lankas statsminister antydet forrige uke at Solheim burde innse at forsøket hadde slått feil, og trekke seg.

— Det den norske utsendingen må innse er at han ikke kan løse dette problemet, og han må gå av uten å internasjonalisere saken ytterligere, sa statsministeren.

Han gjentok at Sri Lankas regjering aldri vil gå med på å legalisere LTTE-geriljaen, noe geriljaen har stilt som absolutt krav for å forhandle.

Solheim mislyktes i forsøket på å få i stand fredssamtaler under et besøk i mai. Han reiste deretter til USA hvor han hadde samtaler med viseutenriksminister Richard Armitage og medlemmer av kongressen. Hensikten med besøket var å be amerikanske representanter legge press på Sri Lankas regjering for å få dem til å gå inn i fredssamtaler med LTTE-geriljaen.NTB

IKKE INVITERT: Ifølge Norges ambassade i Colombo var Erik Solheim ikke invitert til å delta under møtet med presidenten. Arkivfoto: Scanpix
Publisert
BT anbefaler

«Vi har likt å spille for dere. Takk!»

Johnny Depp (59) valset inn på scenen på Bergenhus festning, til full jubel, da det var gått 34 minutter av konserten.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

  2. – Uansett divisjon er det vanvittig vanskelig

  3. Varsler styrtregn: – Været kan endres raskt

  4. Sollaug (76) trudde ikkje ho hadde demens

  5. Drømmeår for intimkirurgen. Tidenes resultat i fjor.

  6. «Johnny Depp er bedre som skuespiller enn rockevokalist»