Sturgeon: Skottland kan legge ned veto mot Brexit

Skottland kan legge ned veto for å hindre at Storbritannia melder seg ut av EU, sier skottenes regjeringssjef Nicola Sturgeon til BBC.

Publisert Publisert

EU-TILHENGER: Skottlands regjeringssjef, Nicola Sturgeon, mener det er svært trolig at det vil bli avholdt en ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På spørsmål om hva det skotske parlamentet kan gjøre nå, svarte hun følgende i et intervju på BBCs program Sunday Politics Scotland:

— Det du snakker om er om hvorvidt det er nødvendig med samtykke fra de folkevalgte, eller om det kan gjøres et fremstøt i nasjonalforsamlingen. Sett fra et logisk perspektiv, anser jeg det som usannsynlig å tro at det vil være umulig. Men jeg antar at den britiske regjeringen vil innta et fullstendig annerledes syn på dette, så vi er nødt til å vente og se på hvilken vei diskusjonen tar videre, sa hun tilBBC.

I Barnsley stemte over to tredeler for Brexit.

Les også

Her forteller de hvorfor.

— Ny situasjon

På spørsmål om hun vil be den skotske nasjonalforsamlingen om å støtte et fremstøt for å stanse brexit, svarte hun «selvsagt».

— Hvis den skotske nasjonalforsamlingen skulle konkludere på grunnlag av det som er til det beste for Skottland, så vil det selvsagt være på sin plass å si at vi ikke vil stemme for noe som er imot Skottlands interesser, la hun til.

Hun frykter konsekvensene for et Skottland utenfor EU.

— Det som kommer til å skje med Storbritannia vil være svært skadelig og påføre smertefulle konsekvenser. Jeg vil prøve å beskytte Skottland fra det, sa Sturgeon til BBCs Andrew Marr Show søndag.

Les også:

Les også

Labour-sjefen nekter å gå av, men kan bli tvunget

BREXIT: Spesielt unge briter er misfornøyd med utfallet av torsdagens folkeavstemningen som innebærer at Storbritannia skal melde seg ut av EU etter 43 års medlemskap. Foto: SCANPIX

Ny folkeavstemningStorbritannias nei til EU har satt Skottland i en helt ny situasjon, mener Sturgeon.

— Det Storbritannia som Skottland stemte for å fortsatt være en del av i 2014, eksisterer ikke mer, fastslo Sturgeon.

Hun sa samtidig at det er svært trolig at det vil bli avholdt en ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet.

Bare timer etter at brexit-resultatet var klart fredag, beskrev hun det som «svært sannsynlig» at Skottland innen to år holder ny folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia. Lørdag sa hun at Skottland skal innlede «umiddelbare samtaler» med EU-ledere.

Brexit-gravøl i London:

Les også

- Det føles som om noen har dødd

EU-ja og UK-nei

En ny meningsmåling gjennomført for den skotske avisen The Sunday Post, etter at britene stemte nei til EU torsdag, viser at 59 prosent av skottene nå støtter løsrivelse fra Storbritannia.

Skottene stemte klart for fortsatt medlemskap i EU — 62 prosent vil ikke forlate det europeiske fellesskapet - men et knepent engelsk flertall kan tvinge dem ut av unionen.

Det er mindre enn to år siden en folkeavstemning endte med et ja til fortsatt union med resten av Storbritannia, men nå kan altså stemningen ha snudd.

Les også:

Les også

Solberg frykter norsk nedtur etter Brexit

Skotsk uavhengighet?

Etter britenes dramatiske nei til EU er en ny folkeavstemning om uavhengighet for Skottland nærmest uunngåelig, ifølge Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad.

— Spørsmålet er når og på hvilke premisser, sier han til NTB.

Det Storbritannia som et flertall av skottene i 2014 stemte for å forbli en del av, finnes ikke lenger, slår den skotske regjeringssjefen Nicola Sturgeon fra nasjonalistpartiet SNP fast.

— Hvis SNP politisk nå bygger seg opp mot en folkeavstemning i 2017-2018, tror jeg de har gode sjanser for å få flertall, sier Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder.

Men for å få til en folkeavstemning i Skottland holder det ikke med et vedtak i det skotske parlamentet. Også den britiske nasjonalforsamlingen, Parlamentet i London, må eventuelt godkjenne en slik avstemning.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Vil ut av EU for å løse innvandringsproblemer

  2. - Brexit vil få en dominoeffekt

  3. Britanes val