IS-massegraver funnet i Irak og Syria

Minst 72 massegraver er funnet i områder som tidligere var kontrollert av den ytterliggående islamistgruppa IS i Irak, mens 17 er funnet i Syria.

Publisert Publisert

ENORME DØDSFALL: Et stort antall massegraver er funnet i de tidligere IS-kontrollerte områdene i Irak og Syria. Tusenvis av ofre ligger i gravene. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Associated Press har dokumentert og kartlagt massegravene, som inneholder fra tre til hundrevis, om ikke tusenvis av drepte.

— Det er i realiteten ikke gjort noe forsøk på systematisk å dokumentere de forbrytelsene som har funnet sted, på å samle beviser eller på å sikre at massegravene blir identifisert og beskyttet, sier Naomi Kikoler fra Holocaust Museum i Washington.

Hun besøkte nylig området, der særlig den religiøse minoriteten jesidiene fikk lide da IS rykket inn.

For farlig

16 av massegravene i Irak ligger i området der sikkerhetssituasjonen gjør det for farlig å åpne dem.

Satellittbilder har bidratt til å kaste lys over massakrene som har funnet sted i de IS-kontrollerte områdene, men hvor mange ofre mange av gravene skjuler, vet ennå ingen.

Traumatiserte overlevende har bidratt med noen opplysninger, og IS selv har ikke gjort noe forsøk på å skjule sine ugjerninger. Islamistgruppen har filmet mange av massakrene og brukt dem aktivt i sin propaganda.

Massakrerte fanger

Over 600 tidligere innsatte fra Badoush-fengselet i utkanten av Mosul ligger trolig i en av massegravene som nå er oppdaget, men ingen vet med sikkerhet.

Anslagene over hvor mange som til sammen er drept i massakrer i de tidligere IS-kontrollerte områdene av Irak, varierer fra 5.200 til over 15.000. Også i Syria har Associated Press kartlagt 17 massegraver i områder tidligere kontrollert av IS.

Den ene massegraven der viste seg å inneholde flere hundre drepte fra én og samme stamme, men også i Syria gjør krigen det vanskelig å åpne massegravene og kartlegge omfanget av massakrene.

Publisert