Sør-Sudan rammet av ny hungersnød

I måneder og år har hjelpeorganisasjoner advart om en kommende sultkatastrofe i Sør-Sudan. Nå er den her.

Publisert Publisert

HUNGERSNØD: En sørsudansk gutt får målt overarmen for å fastslå om han er underernært. Bildet ble tatt i oktober i fjor. Mandag erklærte FN-organisasjoner og landets regjering hungersnød i to av landets fylker. Foto: Kate Holt / UNICEF via AP / Scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mandag erklærte FN og Sør-Sudans regjering hungersnød i flere områder i Sør-Sudan.

– Dette er en varslet katastrofe. Dette har verden visst lenge ville komme, sier kommunikasjonsdirektør i Unicef Norge, Merete Agerbak-Jensen, til NTB.

Unicef frykter at tusenvis av barn vil dø om de ikke får hjelp innen kort tid. Ifølge UNICEFs leder i Sør-Sudan Jeremy Hopkins er over en kvart million barn nå alvorlig underernært.

– Mye gjøres, men ikke i nærheten av nok, sierAgerbak-Jensen og viser til at FNs appeller om penger til å forhindre katastrofen i Sør-Sudan langt fra er fylt opp. I fjor fikk Unicef inn mindre enn halvparten av det de ba om.

Les også

Ivar Austlid (54) drar fra Bergen til Sør-Sudan: – Jeg kan ikke frelse verden, men jeg kan hjelpe noen

DEHYDRERT: En kvinne holder sin sønn i armene på en av UNICEFs nødklinikker i Kuach i Sør-Sudan. Gutten er dehydrert og ikke i stand til å gå. Foto: Kate Holt / UNICEF via AP / Scanpix

Trenger penger

FN ber nå verdenssamfunnet om umiddelbar økonomisk hjelp for å hindre massiv sultedød. Over 100.000 mennesker er nå rammet av hungersnød i delstaten Unity, og ytterligere 1 million mennesker lever ifølge FN på sultegrensen.

– Vår verste frykt er blitt virkelighet, sier Serge Tissot, leder for FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) i Sør-Sudan.

Hvis ingenting gjøres, risikerer nærmere 5,5 millioner mennesker, rundt halvparten av Sør-Sudans befolkning, å bli rammet av sult de kommende månedene.

– Gapet er stort. Nå må verdenssamfunnet mobilisere. Det er et skrikende behov for mer penger, slår Agerbak-Jensen fast.

Unicef har nå iverksatt programmer over hele Sør-Sudan som etter planen skal hjelpe over 200.000 akutt underernærte barn.

– Dette er viktig å få på plass raskt, før sulten gjør uopprettelig skade på barna, sier Agerbak-Jensen.

MATKØ: Igjen må kvinnene i Sør-Sudan stille seg i kø for å få mat fra hjelpeorganisasjonene. Mandag ble det erklært hungersnød i deler av det krigsherjede landet. Katastrofen er den fjerde på like mange tiår. Foto: Kate Holt / UNICEF via AP / Scanpix

Prekært

Katastrofen er et resultat av borgerkrigen som har herjet landet i over tre år, kombinert med en dyp økonomisk og politisk krise. Millioner av sørsudanere har måttet flykte på grunn av krigen, og i tillegg har ekstrem tørke den siste tiden gjort det umulig å dyrke mat.

Store sikkerhetsutfordringer ogmangel på rent vann og dårlige sanitærforhold gjør situasjonen ekstra prekær. I tillegg står regntiden for døren, noe som betyr at veiene i Sør-Sudan blir ufremkommelige.

Men krisen er menneskeskapt, understreker FN. Ifølge anonyme FN-kilder er sulten i noen tilfeller en konsekvens av at president Salva Kiir hindrer mathjelp til enkelte områder. I bunnen ligger den etniske konflikten mellom folkegruppen dinka, som presidenten tilhører, og nuerne, landets nest største folkegruppe.

Les også

Sør-Sudan skulle bli ei fjør i hatten for Norge som fredsmeklar. I staden vart krigen verre enn nokon gong.

– Kunne gjort mer

Agerbak-Jensen er enig i at ansvaret for situasjonen først og fremst hviler på det sørsudanske lederskapet.

– Men det kunne det definitivt ha vært gjort mer fra det internasjonale samfunnets side. Da hadde vi kanskje kunnet unngå denne akutte situasjonen, sier hun.

Det er første gang på seks år at FN har erklært hungersnød i et land. Sist gang var i Somalia i 2011.

Siden midt på 1980-tallet har sørsudanerne opplevd minst fire større sultkatastrofer. Hungersnøden i 1988 kostet minst en kvart million mennesker livet.

Publisert