Dette kan du ha med deg på flyet

Du vil bli overrasket over hva som faktisk er tillatt.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Mange er nok av den oppfatning at flyplassens sikkerhetskontroller er altfor strenge, og ikke minst trege.

Greit nok, det kan være irriterende at du ikke får ha med deg hårsprayen og bodylotionen du ikke klarer deg uten i håndbagasjen. Men visste du at det er tillatt med blant annet kniver inntil seks centimeter, barberhøvel og håndjern?

Strikkepinner er ok på fly

De fleste redskap som ikke utgjør en trussel, er ikke å anse som forbudte gjenstander i sikkerhetskontrollen. Det er med andre ord ikke nødvendig å la strikketøyet bli igjen hjemme når du skal ut på reise.

— Strikkepinner står ikke på lista over forbudte gjenstander da de ikke anses å kunne benyttes som våpen. Du kan ta med deg vanlige strikkepinner av normal størrelse i håndbagasjen, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet.

— Nåler, sakser med bladlengder opp til seks centimeter, og andre redskaper som benyttes i forbindelse med håndarbeid, er lov å ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen, sier han videre.

Likevel kan sikkerhetskontrolløren stanse enhver gjenstand som kan forårsake alvorlig skade eller true sikkerheten om bord.

- Selv om det står at en gjenstand er tillatt i regelverket, vurderes enhver situasjon etter forholdene, sier Erlandsen.

Når det gjelder europeisk væskeforbud kan man lett bli forvirret. Hovedregelen er at alt som ikke er hardt eller tørt, anses som å være flytende eller pasta. Det flytende kan tas med i håndbagasjen i begrensede mengder, så lenge det ikke overstiger 100 milliliter.

- Kan du helle det eller spre det, er det væske eller pasta. For eksempel er brunost hard, mens prim er pasta, sier han.

På Luftfartstilsynets hjemmesider ligger det en tabell som kanskje kan gjøre forskjellene tydeligere. Her ser du hvilket alternativ du kanskje kan erstatte med favoritten.

fly_11_jpg_554928a-V4zSTFvcsz.jpg
Dette er lov:Dette er forbudt (tillatt i begrensede mengder):
Deo-stick, roll-on leppestift og dekkstiftLipgloss og foundation
Hele egg (både rå og kokte)Knuste egg og eggerøre
ProteinpulverFerdig proteindrikk
HårpudderHårspray, gelé voks, krem, skum
Kakebunn, tørre kaker, cookiesKake, bakverk med fyll
SåpestykkeSjampo, flytende såpe
Eple, melon, tomat, appelsinGrøt, pudding, krem, saus
Hele bærSyltetøy
Brunost/hvitostPrim, muggost, kremost

(Kilde: Flypassasjer.no).

Lighter, kniver og stormkjøkken

Medierådgiver ved Oslo Lufthavn AS, Lasse A. Vangstein, anbefaler alle som skal reise med fly å alltid sjekke håndbagasjen før man begynner å pakke til reisen.

— Alt flytende under 100 milliliter skal legges i gjennomsiktig plastpose. Er du i tvil, sjekk inn i kofferten det du skal ha med deg på turen.

Han forteller at mange blir overrasket når de finner ut at det er lov å ha med neglesakser, neglefiler og strikkepinner om bord i flyet.

Medierådgiver ved Oslo Lufthavn, Lasse A. Vangstein. © Oslo Lufthavn AS/Espen Solli

Mange tenker heller ikke over at det er tillatt med lighter (maks en per person), stormkjøkken og drivstoffbeholdere (ubrukte) og kniver opp til seks centimeter.— Når det gjelder kniv, har norske luftfartsmyndigheter og Avinor valgt å legge seg på dette nivået. De fleste mindre lommekniver som får plass i vesken har blader som er under seks centimeter lange.

— Disse kan som regel kun brukes til å skrelle frukt og småspikking, og anses ikke som farlige. Likevel vil det til enhver tid gjøres en skjønnsmessig vurdering av sikkerhetskontrolløren, sier han.

Plastbestikk og butte smørekniver regnes ikke som kniver, og kan også tas med. Likevel kan sikkerhetskontrolløren avvise enhver kniv som vekker kontrollørens bekymring.

Vær også oppmerksom på at det ikke er tillatt å bære kniv på offentlig sted i Norge, med mindre det er i forbindelse med utøvelse av yrke, friluftsliv eller når kniven er tilbehør til bunad.

Dartpiler og lekepistoler på fly

Andre ting som du sikkert ikke visste du kunne ha med er blant annet dartpiler, lekepistoler (så lenge de ikke kan forveksles med ordentlige våpen), vandrestaver, skøyter, håndjern, fiskestang, sprøyter og sprøytespisser.

Potteplanter er også tillatt, med mindre den står i våt jord og overstiger væskeforbudet. Det er med andre ord ingen grunn til å spare på plassen i håndbagasjen!

Sprettert (!), balltre og spyd er forbudt. Vangstein anbefaler å beregne god nok tid til å kunne sende gjenstanden som innsjekket bagasje dersom den ikke kan tillates i håndbagasjen.

Les også:

Disse triksene bruker lommetyvene

Dette flyselskapet nekter deg å ha med mat

Slik avslører du falske hotellanmeldelser

Artikkelen er skrevet av klikk.no

Publisert
BT anbefaler

Naboene er luta lei. – Jeg ser folk komme bort her og så bare løpe igjen, fordi det stinker så fælt.

Mannskapet på turistbåten «Eric Bloodaxe» mener stanken av boss fra Mathallen gjør dem uvel og skremmer turister.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  2. Samuel (14) veddet med onkelen – svømte i over elleve timer

  3. Her ble pengeskapet stjålet i ferien: – Vi har allerede en trang økonomi

  4. Trump raser etter at FBI gikk til aksjon mot Florida-bolig

  5. Sjekk seks tips som kan redusere strømregningen

  6. «Det er ufattelig at vi aldri mer skal ha en samtale med Mette»