Imamer avslørt av skjult kamera

Imamer i en rekke moskeer i Storbritannia holder ekstremistiske taler og oppfordrer til å sette Koranen over britisk lovgivning.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

HEIDI PLOUGSGAARD

I en dokumentar har tv-stasjonen Channel 4 avslørt de ekstremistiske holdningene som bl.a. går ut på å være beredt til jihad — hellig krig - slå muslimske småjenter som ikke bærer slør og skape en stat i staten som setter Koranen foran britisk lov.

Avsløringene er kommet ved bruk av skjult kamera i moskeene.

Fikk ros av Blair

Mange av predikantene har tilknytning til Wahhabi, en ortodoks sunnimuslimsk trosretning som er særlig utbredt i Saudi-Arabia.

En av organisasjonene der Channel 4 har filmet, er UK Islamic Mission (UKIM), som statsminister Tony Blair har rost for å være moderat med dens multikulturelle aktiviteter og åpenhet overfor andre religioner. Men i Sparkbrooks Mosque i Birmingham roser en imam bl.a. Taliban. Og som kommentar til at en britisk soldat er drept i Afghanistan, sier han at en god soldat er en soldat som får hogd av hodet.

En annen imam samme sted slår fast at muslimer ikke kan følge regler som er laget av kaffir (ikke-muslimer).

«Vi har våre egne regler, og derfor skal vi også herske over andre,» sier imamen.

På en konferanse i moskeen sier en viserektor fra det islamske gymnaset «The Darul Uloom School» i Birmingham at han finner det villedende å kalle Storbritannia et demokrati: «Man burde kalle det et kulturaki, og vi må ta oss i akt for denne kreftsvulsten.»

I ettertid har skolen meldt at viserektoren har sagt opp jobben fordi hans holdninger ikke passer til skolens.

- Sprer aids

Fra London Central Mosque, den største moskeen i Storbritannia, selges det dvd-er der en predikant forteller at WHO (Verdens helseorganisasjon) og kristne har spredd aids i Afrika ved å infisere medisin med det drepende viruset.

I Green Lane Mosque i Birmingham, som et av Storbritannias tre muslimske parlamentsmedlemmer har kalt sin favorittmoské der han finner sjelefred, prediker en imam at kvinner er mannen underlegen.

Flere muslimer har kritisert programmet for å forverre den såkalte islamfobi blant briter. Andre gleder seg over at de ekstremistiske holdningene er kommet frem i lyset.

«Både muslimer og ikke muslimer burde bekymre seg over hvilken innflytelse disse predikantene har,» skriver en muslimsk jente på MPACs hjemmeside.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Siktede var i kontakt med islamist som oppfordret til drap på homofile

  2. Søndag skal det brake løs. Spørsmålet er hvor.

  3. 16-åring skal ha satt fyr på traktor

  4. Fanakorps tok NM-gull

  5. – Eg sto opp og røska pride­flagga våre ut av skåpet

  6. – Unødvendig med mer bråk mellom Branns to topplag