- Snart slutt på Gaza-operasjonen

Israel nærmer seg slutten på offensiven mot Hamas på Gazastripen, sier Israels viseforsvarsminister Matan Vilnai til israelsk radio.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

— Beslutningen i FNs sikkerhetsråd gir oss ikke mye armslag, sa Vilnai søndag.

— Derfor ser det ut som vi nærmer oss slutten på bakkeoperasjonene og avslutning av hele operasjonen.

Sikkerhetsrådet vedtok natt til fredag en resolusjon som oppfordrer både Israel og Hamas til umiddelbar våpenhvile. Men begge sider avviste i løpet av fredag at de var innstilt på det.

Også statsminister Ehud Olmert signaliserte tidligere søndag at Israel nærmer seg målene som er satt for krigen på Gazastripen. Men han fastholdt at offensiven mot Hamas fortsetter inntil videre.

— Det er på tide å forvandle resultatene våre til målene vi har satt oss, sa Olmert på begynnelsen av søndagens regjeringsmøte i Jerusalem.

— Israel nærmer seg disse målene, men det er nødvendig med mer tålmodighet og besluttsomhet for å nå disse målene på en måte som vil forandre sikkerhetssituasjonen i sør, slik at innbyggerne kan leve i sikkerhet og stabilitet over lang tid, sa han videre.

Dypere inn i Gaza

Mens Hamas-lederen Khaled Meshaal avviste alt snakk om en våpenhvile før Israel trekker seg ut av Gazastripen, gikk israelske styrker natt til søndag dypere inn i områder langs kysten av Gaza.

— La Israel trekke seg ut først, la aggresjonen stanse først, la grenseovergangene bli åpnet igjen, så kan folk begynne å se nærmere på en våpenhvile, sa Meshaal i en tale i Damaskus lørdag.

Hamas-lederen viste til valget i Israel den 10. februar, og hevdet at palestinernes blod nå er blitt et middel i valgkampen. Ifølge Meshaal har Israel skapt «et ekte holocaust» på Gazastripen.

Israel fortsetter sin offensiv med uforminsket kraft til tross for en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som krever en våpenhvile. Fredag ble en av Norsk Folkehjelps biler truffet av en israelsk rakett.

Les om konfliktens bakgrunn:

«Et løfte fra Gud»

Lørdag ble det sluppet løpesedler over Gazastripen der folk ble advart mot å samarbeide med Hamas, og der en opptrapping av militæroffensiven ble varslet.

Israelske militære har tidligere sagt at de har klar planene for en tredje fase i krigen som innebærer at bakkestyrkene går dypere inn i tettbebyggelsene på Gazastripen.

Opptrapping i gang

Tegn tyder på at en slik opptrapping er i gang. Tidlig søndag var det større bevegelser av stridsvogner i nærheten av grensa samtidig som artilleriet hamret løs på området.

Samtidig meldte vitner om harde kamper øst for Gaza by, der Hamas-folk avfyrte granater mot israelske stridsvogner som var på vei.

I løpet av natten ble tre palestinere drept og flere titall såret i israelsk bombing og skyting mot Gaza by og Khan Yunis.

Les også: Disse styrer krigen

En kvinne ble drept og minst 60 såret da stridsvogner åpnet ild i landsbyen Khuzaa, øst for Khan Yunis, opplyser doktor Yusef Abu Rish ved Nasser-sykehuset i Khan Yunis.

To andre ble drept da jeepen deres ble beskutt fra fly på en vei langs kysten i nærheten av Gaza by. Dessuten ble to hus fullstendig bombet i filler under et angrep på tunneler i Rafah.

Flere palestinske raketter traff den israelske byen Ashkelon, og minst en person ble skadd.

Våpen med hvitt fosfor

Minst 55 av dem som ble såret ved Khan Yunis, var utsatt for granater med hvitt fosfor, som det er forbudt i henhold til folkeretten å bruke mot sivilpersoner, men som er tillatt for å røyklegge områder.

— Disse menneskene ble brent over hele kroppen på en måte som bare kan skyldes hvitt fosfor, sier Rish.

Les også: Bruker nytt skrekkvåpen

Påstanden ble bekreftet av doktor Muawiya Hassanein, som er sjef for Gazas ambulansetjenester. Han sier at slike våpen også ved andre anledninger er blitt brukt av Israel under militæroffensiven på Gazastripen.

Israel avviser anklagene. En talskvinne for hæren sier at Israel ikke bruker hvitt fosfor, og at alle våpen de har, er i henhold til folkeretten.

Minst 854 mennesker er drept og rundt 3.500 såret hittil siden offensiven begynte i romjula, ifølge Hassanein. Hans tall viser at det er 270 barn og 93 kvinner blant de drepte. Også tolv helsearbeidere er drept.

Har du spørsmål om Midtøsten-konflikten? Se hva eksperten svarte i nettmøte.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Falsk SMS utløste angrep

  2. Israel varsler opptrapping

  3. Norsk Folkehjelp angrepet

  4. Marsjerte over hele Europa

  5. 4000 års kamp om landet

BT anbefaler

TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

Eirik Furuseth opplevde meldingene som truende og trakasserende.

LES SAKEN