– Forandring kommer

Republikanernes presidentkandidat John McCain fridde til velgere i sentrum i natt.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

– Jeg jobber ikke for et parti. Jeg jobber ikke for interessegrupper. Jeg jobber ikke for meg selv. Jeg jobber for dere, sa John McCain i avslutningstalen på Republikanernes landsmøte i St. Paul i Minnesota torsdag kveld.

Scenen var for anledningen bygget om slik at McCain skulle komme nærmere publikum.

McCains avslutningstale var en tale med få spark til Demokratene og deres presidentkandidat Barack Obama. Det hadde han overlatt til sin visepresidentkandidat Sarah Palin kvelden i forveien. Med Palin sikret McCain kjernevelgerne i partiet.


Les hele talen her

Ikke redd I sin landsmøtetale strakk McCain ut hånden til velgere i sentrum, og han tok punkt for punkt for seg hva han som president vil gjøre med skatter, utdanning og ikke minst i energipolitikken:

– Vi vil angripe problemet på alle fronter. Vi vil produsere mer energi her hjemme, sa McCain, som også forsikret amerikanske velgere om at han har erfaringen som skal til for å lede landet.

– USA står overfor mange farer, men jeg er ikke redd for dem, jeg er forberedt på dem, sa 72-åringen i en tale som fløt mye bedre enn mange av hans tidligere valgkamptaler.

– Jeg stiller til dette valget for å holde dette landet trygt, sa McCain videre.

Presidentkandidaten holdt på i rundt 50 minutter, og i den første halvtimen ble han stadig avbrutt av jublende tilskuere som ropte «USA! USA! USA!»

– Forandring på vei McCain begynte talen med å takke president George W. Bush for måten han har ledet landet på. Men senere brukte McCain mye tid på å snakke om behovet for endring i Washington, og at han er mannen som kan få det til.

– Forandring er på vei til Washington. Som president skal jeg jobber for dere hver eneste dag, sa McCain, som også pekte på at han ofte har søkt på tvers av partilinjene for å få vedtatt saker

– Jeg har igjen og igjen arbeidet sammen med medlemmer fra begge partier for å fikse problemer som må fikses. Det er slik jeg vil arbeide som president.

Avskrevet – Jeg vil rekke ut en hånd til alle for å få landet i gang igjen. Det er rullebladet mitt, og jeg har arrene til å bevise det. Senator Obama har ikke det, sa McCain.

For et år siden regnet de aller fleste med at John McCains presidentambisjoner ville strande, som de gjorde i 2000. Halve staben hans sluttet, og valgkampkassa var tom. Men McCain bygget seg sakte, men sikkert opp igjen, og torsdag kveld ble han kronet som Republikanerens presidentkandidat.

Konklusjonen til mange av ekspertkommentatorene etter talen var at Republikanerne nå forlater landsmøtet som et samlet parti med ny energi.

Reis dere! Mot slutten av talen fortalte McCain også om fangenskapet under Vietnamkrigen. Han fortalte publikum og millioner av TV-seere hvordan perioden som krigsfange forandret ham som person.

– Fangenskapet lærte meg å sette landet mitt før meg selv, sa McCain.

Han avsluttet med en oppfordring til velgerne:

– Reis dere, reis dere, reis dere og slåss. Ingenting er uunngåelig. Vi er amerikanere, og vi gir aldri opp. Vi gjemmer oss ikke for historien, vi skaper historie, sa senatoren mens konfetti og hundrevis av ballonger falt nedover en fullsatt sal i Xcel Energy Center i St. Paul.

Se talen her:

Foto: BRIAN SNYDER

Foto: ERIC MILLER

Foto: JIM YOUNG

Publisert
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. BT beklager – trekker matanmeldelse

  2. – Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

  3. Tesla-eieren nekter skyld. – Fortsatt et åpent spørsmål hvem som var sjåfør.

  4. – Me heldt avstand når andre kunne sjå oss

  5. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»

  6. – Hvis smitten øker mye, må vi stenge landet

  1. USA-valg 2012