- Ville angripe mens Støre var på hotellet

En talsmann for Taliban sier geriljagruppen ønsket å angripe Serena Hotel mens utenriksminister Jonas Gahr Støre bodde der.

Publisert Publisert
 • NTB
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

– Vi bestemte oss for å angripe til rett tid, for å vise disse ministrene og utlendingene at vår hånd og vår makt kan nå overalt, sier talsmann Zabihullah Mujahed, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han understreker at Taliban er i stand til å gjennomføre angrep hvor som helst i Afghanistan.

Les også: Kjempet for kollegaens liv

Serena Hotel, hvor mandagens angrep fant sted, regnes som et av de sikreste i den afghanske hovedstaden Kabul.

Mandag sa en annen Taliban-talsmann, Salah Adin al-Ayoupi, at bevegelsen ikke visste at Støre bodde på hotellet på det aktuelle tidspunktet. Overfor Nettavisen avviste al-Ayoupi at den norske utenriksministeren var hovedmålet for angrepet. Serena Hotel gjester ofte internasjonale delegasjoner, og alle som er tilknyttet NATO var målet for aksjonen, hevdet talsmannen.

— Støre neppe målet

Utenriksminister Støre var neppe målet for terroranslaget mot Serena Hotel i Kabul mandag, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Vi har ikke informasjon som tilsier det. Det er et hotell med mange internasjonale gjester, der statsråder fra flere land har bodd, sier Stoltenberg til NTB.

Ifølge statsministeren kan FNs generalsekretær Ban Ki-moon ha blitt misforstått da han mandag ble sitert på at terrorangrepet var rettet mot Støre personlig.

– Det kan ha vært en misforståelse. Han kan ha vist til at Støre oppholdt seg på hotellet, sier Stoltenberg.

Fire tatt

Fire personer er pågrepet i forbindelse med Kabul-angrepet, ifølge den afghanske etterretningssjefen.

Han tror drapene ble planlagt av en opprørsleder med base i Pakistan.

Hjernen bak operasjonen var geriljalederen Siraj Haqqanni, ifølge etterretningssjef Amrullah Saleh. Haqqanni holder til i byen Miran Shah i Nord-Waziristan lengst vest i Pakistan, og er ettersøkt av USA.

Les også: Journalister i sjokk og sorg

Etterretningssjefen sier tre væpnede menn stormet hotellet mandag kveld. En sikkerhetsvakt skjøt og drepte en av angriperne, noe som førte til at selvmordsvesten hans eksploderte.

Resepsjonen En annen av angriperne sprengte seg selv i lufta i nærheten av inngangen til hotellet, mens den tredje klarte å komme seg inn i bygningen hvor han løsnet flere skudd. Han skjøt seg vei gjennom resepsjonsområdet og beveget seg mot et treningsstudio, ifølge Saleh.

Det er denne tredje angriperen som til slutt skal ha blitt pågrepet. I tillegg er en person arrestert, mistenkt for å ha fraktet de væpnede mennene til hotellet. De to siste pågrepne er mistenkt for å ha latt angriperne bo hos seg i Kabul.

Dagblad-journalisten Carsten Thomassen ble funnet skutt og hardt såret i hotellresepsjonen, ifølge andre norske journalister på Serena Hotel, hvor utenriksminister Jonas Gahr Støre bodde da angrepet fant sted.

Les også: Støre: - Et av mine mest dramatiske øyeblikk

Pistol Etterretningssjef Amrullah Saleh viste tirsdag fram et bilde fra et av hotellets overvåkingskameraer som viser en mann i politiuniform som holder en pistol inne i resepsjonsområdet. Saleh hevder mannen etter planen skulle ha tatt sitt eget liv i angrepet, men at han ombestemte seg etter å ha drept flere av hotellets gjester. Han skiftet klær, men ble pågrepet da sikkerhetsstyrker senere gikk gjennom bygningen.

Taliban-bevegelsen tok på seg ansvaret for angrepet senere samme dag.

USA har utlovet en dusør på 200.000 dollar til den som kan bidra til at opprørslederen Siraj Haqqanni blir pågrepet.

Les også: Sørger over tapet

Les også: Bomben gikk av like før norsk middagsselskap

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Dagbladets journalist døde

 2. Støre: – Et av mine mest dramatiske øyeblikk

 3. Gikk av like før norsk middag

 4. I skuddlinjen

 5. Tettere på i Afghanistan.

 6. Utenriksministeren opprørt

 7. Kjempet for kollegaens liv

 8. – Støre var målet

 9. Sørger over tapet av Dagblad-journalist

 10. Fortsatt alvorlig for UD-ansatt

 11. Avbryter Afghanistan-besøk

Foto: AHMAD MASOOD

BT anbefaler

– Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

Studentar fryktar dei ikkje får fullføre fadderveka.

LES SAKEN