Flere gjerningsmenn kan være tatt i Brussel

Begge de to gjerningsmennene som ble antatt å være på frifot etter terroren i Brussel, kan ha blitt pågrepet, ifølge belgiske medier.

Publisert Publisert

TERRORMISTENKTE: Dette overvåkningsbildet fra flyplassen i Brussel viser de antatte terroristene. De to til venstre skal ha utført selvmordsangrep. Manne til høyre på bildet skal nå være identifisert, muligens også pågrepet. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De to mennene ble begge sett på overvåkningsbilder etter terrorangrepene — den ene på flyplassen og den andre på metroen. Begge skal ha hatt med seg en stor bag, men kan ha kommet unna angrepene i live.

Torsdag og fredag gjennomførte belgisk politi en rekke aksjoner, blant annet i bydelene Jette og Schaerbeek, der til sammen syv personer ble pågrepet. Aksjonene kan ha ført til at de to antatte gjerningsmennene ble pågrepet, ifølge belgiske medier.

  • Liveblogg: Siste nytt om terrorangrepet

I politiets søkelys

Ifølge avisenLe Soirvar en mann ved navn Fayçal C. blant personene som ble pågrepet i Brussel torsdag. Han skal ha vært i politiets søkelys i flere måneder, og kan ifølge avisens kilde være mannen som ble sett med hatt og hvit jakke på flyplassen.

Sky Newsmeldte fredag at amerikansk etterretning har identifisert mannen, fordi han sto oppført på en liste over terrormistenkte.

Avisen De Standaard skriver at mannen som ble pågrepet fredag morgen, kan være samme person som ble sett på metroen sammen med selvmordsbomberen Khalid El Bakraoui kort tid før angrepet.

Den franske avisa Le Monde har tidligere meldt at mannen hadde med seg en stor bag, og at myndighetene ettersøkte ham som en mulig gjerningsmann.

Kronikk:

Les også

Terroren i Europa er et tegn på at IS er i ferd med å tape

To pågrepet i Tyskland

IfølgeDer Spiegeler også to personer pågrepet i Tyskland, mistenkt for å ha forbindelser til gjerningsmennene i Brussel.

En er ifølge kringkasteren ARD en 28 år gammel marokkaner. Han skal ha mottatt en SMS med Khalid El Bakraouis navn før Bakraoui ifølge belgiske myndigheter sprengte seg selv i en metrovogn i Brussel. Like etter at angrepet var over fikk han en ny melding, der det bare sto «fin» — fransk for «slutt».

Den andre pågrepne er en mann ved navn Samir E., som tyrkiske myndigheter mener har forsøkt å reise til Syria for å kjempe med IS.

Brussel-bombers bror:

Les også

- Du velger ikke din familie

Frankrike: — Avverget terror

Fredag ble det også kjent at 34 år gamle Reda Kriket, som ble pågrepet i en politiaksjon i Paris-forstaden Boulogne-Billancourt torsdag kveld, skal ha planlagt et terrorangrep mot Frankrike.

Ifølge innenriksminister Bernard Cazeneuve hadde Kriket kommet langt i å planlegge angrepet.

Nyhetsbyrået AFP skriver at en belgisk domstol tidligere har slått fast at Kriket og Abdelhamid Abaaoud, som anses som hovedmannen i gruppen som angrep Paris i november, var del av et nettverk som ønsket å reise til Syria.

Abaaoud gjennomførte angrepene i Paris sammen med Salah Abdeslam, som ifølge belgiske myndigheter har tilknytning til de tre selvmordsbomberne som angrep Brussel tirsdag.

Abdeslam sitter varetektsfengslet i et høysikkerhetsfengsel i Brugge etter å ha blitt pågrepet for en uke siden.

Les også:

Les også

Identifiseringen kan ta flere uker

Seks pågrepet torsdag

Torsdag kveld ble seks andre pågrepet i ulike politiaksjoner. Aksjonene har pågått flere steder i Brussel, deriblant i bydelene Jette og Schaerbeek og i sentrum av byen.

Tre av de mistenkte skal ha blitt pågrepet «utenfor døren til kontorene til den statlige påtalemyndigheten, i sentrum av Brussel», sier talsmann for påtalemyndigheten, Eric Van Der Sypt, til AFP.

Ytterligere to ble pågrepet andre steder i byen, mens en sjette person ble tatt i bydelen Jette, opplyser Van der Sypt. Han vil ikke gi noen flere detaljer om personene.

— Vi vil fredag bestemme om vi vil sikte disse folkene, sier han.

Les også:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Terrorsiktet vil la seg utlevere til Frankrike