Samtalen har vært på topp i nyhetssendingene på russisk TV onsdag, men det estlandske utenriksdepartementet sier at samtalen er blitt feiltolket, og Paet selv sier at forvrengte fortolkninger av samtalen nå blir spredt for å sverte de nye ukrainske lederne.

I opptaket fra samtalen, som er lagt ut på YouTube, sier utenriksminister Urmas Paet på dårlig engelsk til Ashton at det er en stadig mer utbredt oppfatning i Kiev at det ikke var den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj som sto bak snikskytterne, men noen i den nye koalisjonen.

Lege på plassen

Minst 88 mennesker, blant dem både sivile og politifolk, ble drept under sammenstøtene mellom opposisjonen og politiet i februar. Begge parter anklager hverandre for å stå bak snikskytterne som skjøt folk fra hustakene.

I den lekkede samtalen sier Paet at en lege ved navn Olga, som behandlet folk på Uavhengighetsplassen, fortalte ham at folk fra begge sider, både demonstranter og politi, ble skutt av de samme snikskytterne, og at opposisjonen kan ha stått bak.

Paet, som møtte de nye lederne 25. februar, la til at han fant det urovekkende at den nye koalisjonen ikke vil etterforske saken.

Ashton svarer at dette visste hun ikke noe om, og at EU i høy grad vil ønske å etterforske saken.

Avviser påstanden

Paets talskvinne Minna-Liina Lind bekrefter at telefonsamtalen er autentisk, men sier at ministeren sterkt beklager at den er blitt lekket.

— Vi avviser påstanden om at Paet kom med en vurdering av opposisjonens medvirkning til volden, sier hun videre

I en uttalelse benekter også den estlandske regjeringen at Paet mener at opposisjonen var innblandet i snikskytingen.

«Utenriksminister Paet ga en oppsummering av hva han hadde hørt dagen før i Kiev, og uttrykte bekymring for situasjonen på bakken», heter det i regjeringens uttalelse.

Ingen kommentar

En talskvinne for Ashton ville ikke kommentere. Det russiske utenriksdepartementet har heller ikke kommentert offisielt, men en kilde i departementet sier de er overrasket over at EU ikke kommenterer.

Også den omtalte legen avviser hele historien. Overfor den britiske avisa Daily Telegraph nekter hun for at hun ga behandling til sårede politifolk og derfor ikke kan kommentere hva de døde av.

Janukovitsj flyktet fra Kiev etter at opposisjonen nektet å godta en avtale han forhandlet fram med tre utenriksministre fra EU. Han er siden etterlyst for drap i forbindelse med dødsfallene på og rundt Uavhengighetsplassen.