— Det er ingenting som tyder på det. Kong Salman sier at han vil videreføre politikken, og han beholder oljeminister Ali al-Naimi. Usikkerhetsmomentene forsvant derfor raskt, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til NTB.

Kjus tror derfor ikke at oljeprisen vil bli påvirket av tronskiftet i Saudi-Arabia.

— Det er ingen grunn til å tro det. Hadde det vært usikkerhet ved hvorvidt al-Naimi fortsatte, så kunne det ha påvirket prisen. Men den usikkerheten ryddet den nye kongen raskt av veien, sier Kjus.

Familiebedrifter

Han tror ikke at Saudi-Arabia og OPEC med det første vil senke produksjonen for å sikre økte priser.

— Det er foreløpig ingen tegn til det, sier Kjus.

— Saudi-Arabia, Emiratene og Kuwait står helt fast på sin politikk. Dette er familiebedrifter, og det er de som har makten i OPEC, sier Kjus.

Sjeføkonom Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA) tror heller ikke at tronskiftet i Saudi-Arabia vil skape uro i oljeverdenen.

— Jeg forventer ingen betydelig endring i Saudi-Arabias oljepolitikk, og jeg forventer og håper at de fortsatt vil være en stabiliserende faktor i oljemarkedet, sier Birol til AFP.

Lite prishopp

Nyheten om at den aldrende og syke kong Abdullah var død, og at snart 80 år gamle kronprins Salman hadde inntatt tronen, fikk rett nok oljeprisen til å gjøre et lite hopp fredag.

Under ettermiddagshandelen i Asia, steg prisen på nordsjøolje for levering i mars med drøyt 2 prosent til 49,60 dollar fatet.

Prisen på lettolje steg med i underkant av 2 prosent til 47,14 dollar fatet. (©NTB)