Økonomiske nedgangstider, mindre ytringsfrihet og en elite som klynger seg til makten med alle midler. Det er kort oppsummert situasjonen i Sudan to og et halvt år etter at Sør-Sudan løsrev seg og ble selvstendig, mener flere NTB har snakket med.

— Vi aktivister blir kontinuerlig overvåket. Menneskerettssituasjonen er bare blitt verre. Og de aller fleste merker de økonomiske nedgangstidene på kroppen fordi subsidiene er blitt kuttet, forteller kvinneaktivisten Nahid til NTB.

Av sikkerhetsgrunner lar vi være å oppgi etternavnet hennes.

Særlig kvinnene får merke de hardere tidene på kroppen, mener hun.

— Regimet er blitt tøffere mot kvinner. Vår personlige frihet er blitt kraftig innskrenket, sier Nahid.

Hun fikk søndag møte utenriksminister Børge Brende, som er i Sudan for å diskutere den kritiske situasjonen i Sør-Sudan med myndighetene.

- Bashir blir sittende

Abdel, som leder et regionalt senter for det sivile samfunn, sier at det sittende regimet med president Omar al-Bashir i spissen har gjort en rekke grep den siste tiden for å beholde makten.

Blant annet ble en rekke reformvennlige ministre nylig skiftet ut med mer fundamentalistiske Bashir-lojalister.

— Regimet har igjen begynt å ty til islamistiske slagord, sier Abdel.

Bashir har tidligere kunngjort at han vil gå av i 2015, når det skal holdes valg på ny president. Men det har Abdel ingen tro på.

— Nei, det kan jeg ikke tenke meg, sier han og peker på at flere partier allerede har kunngjort at de vil boikotte valget.

— Det vil ikke bli mulig å holde et fredelig og rettferdig valg, sier han.

Skyter sine egne

Et tydelig varsel om at tidene er blitt hardere, kom i fjor høst, da studenter i Khartoum demonstrerte i protest mot kutt i subsidiene. Da grep myndighetene til våpen mot demonstrantene.

— Ingen vet hvor mange som ble drept, men det var minst 200. Mange ble skutt i hodet eller brystet, sier en internasjonal journalist i Khartoum, som ikke vil ha navnet sitt på trykk.

— Bashir er blitt som Assad i Syria. Han er desperat etter fortsatt å sitte med makten. Men dette er det nesten ingen som skriver om, sier journalisten.

Han peker på at flere aviser er blitt stengt den siste tiden etter at de har trykket kritiske artikler om regimet.

Den siste er avisen Al-Jarida, som søndag fikk publiseringsforbud etter å ha rapportert om matvaremangel og korrupsjon, skriver AFP.