I et brev til lederne i Kongressen fredag sa finansminister Jack Lew at slike tiltak bare er nok til å kjøpe seg tre uker mer tid før USA ikke lenger er i stand til å betale sine regninger.

Det republikanske flertallet i Representantenes hus virker ikke like innstilt på å drive staten til randen av kollaps for å forsøke å tvinge fram innrømmelser fra Senatet og Det hvite hus.

Fredag sa flertallslederen Eric Cantor at de har satt av litt plass på kalenderen neste uke til en mulig avstemning om å heve gjeldstaket, som nå er på nesten 17.300 milliarder dollar.

Tidligere denne uka gjorde presidenten i Representantenes hus, John Boehner, det klart at USA ikke skal misligholde gjelda.

Betingelser

Det kan være et signal om at Republikanerne er i ferd med å bestemme seg for hvilke betingelser de vil kreve av Demokratene for å gå med på en heving av grensen for hvor mye gjeld den amerikanske staten kan ta opp.

Republikanere flest er lite lystne på å stemme for en heving av gjeldstaket uten å få noe igjen for det, og det er kommet meldinger om at noen av de mer ekstreme republikanerne vil stille store krav, som for eksempel når det gjelder den omstridte oljeledningen fra Canada, Keystone, eller helsereformen.

Men det er lite trolig at de moderate republikanerne vil stille umulige krav slik som sist.

Blant mulige betingelser de vil stille, er kansellering av kutt i pensjonene til enkelte militære og fjerning av en ordning for lavere betaling til leger i den offentlige helsetjenesten for eldre, Medicare.

Dette er langt fra de voldsomme kuttene i statsbudsjettet som de tidligere har krevd. De nyeste betingelsene er tiltak mange demokrater kan støtte, selv om utgangspunktet for president Barack Obama og Senatet er en heving av gjeldstaket uten betingelser.

Staten stengte

Sist gjeldstaket måtte heves, endte det med at deler av den føderale staten ble stengt i 16 dager slik at hundretusener av offentlig ansatte måtte permitteres.

Republikanerne har fått mesteparten av skylden for det, og de fleste av dem er derfor ikke særlig lystne på å gjenta et slikt scenario.

Selv om det hver gang er funnet løsninger i siste liten slik at USA ikke trengte å misligholde gjelda, har de gjentatte krisene ført til lavere tillit i markedet til amerikansk økonomi.

Flere av de store kredittvurderingsselskapene har nedgradert USAs kredittverdighet, og Det internasjonale pengefondet har advart mot følgene av ikke å heve gjeldstaket-