- Et forsøk på massedrap i et ufattelig omfang

Planen var at flere passasjerfly skulle sprenges mens de var i luften over britiske og amerikanske byer. Beredskapsnivået er hevet til kritisk i Storbritannia etter at planene ble avslørt.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Terrorplanene som britisk politi avverget, omfattet så mange som 20 fly, ifølge den britiske TV-kanalen Sky News.

Tallet er ikke bekreftet på offisielt hold, men det britiske politiet Scotland Yard bekrefter at de har avslørt planer om å sprenge flere fly mens de var i luften på vei fra Storbritannia til USA.

21 mennesker er arrestert, opplyser nestsjef i London-politiet, Paul Stephenson.

Han oppfordrer britene til å ta situasjonen svært alvorlig.

– Vær rolige og på vakt, var hans oppfordring torsdag formiddag.

– Dette var et forsøk på å begå massedrap i et ufattelig omfang, sa han.

Ifølge Sky News er de fleste av dem som er arrestert i forbindelse med terrorplanene unge, britiskfødte menn med asiatisk bakgrunn.

Trafikken kraftig berørt Omfattende sikkerhetstiltak er iverksatt på en rekke flyplasser i Storbritannia og ellers i Europa og USA. En rekke flyselskaper har midlertidig stanset sine flyginger til Storbritannia.

Trafikken til London-flyplassen Heathrow, verdens mest trafikkerte, er kraftig forsinket etter at nye, strenge sikkerhetstiltak er innført med øyeblikkelig virkning. Andre flyplasser i Storbritannia opererer normalt, men med sterkt intensivert sikkerhetskontroll.

Alle reisende i Storbritannia oppfordres til å bli hjemme med mindre det er strengt nødvendig å reise.

USA hevet torsdag trusselnivået til rød, eller alvorlig, for all passasjertrafikk. Det er innført forbud mot å medbringe noe flytende på alle passasjerfly i eller fra USA.

– En stor trussel Angrepsplanene som ble avslørt av Scotland Yard var betydelige, og myndighetene mener de utgjorde «en stor trussel mot Storbritannia og landets internasjonale partnere», fremholder Storbritannias innenriksminister John Reid i en uttalelse.

Avsløringene har ført til at trusselnivået er hevet til kritisk i Storbritannia, noe som betyr at et angrep kan forventes når som helst, opplyser sikkerhetspolitiet MI5. Kritisk er det høyeste av de fem beredskapsnivåene.

Omfattende sikkerhetstiltak

Personene som er arrestert av britisk politi, skal ifølge britiske TV-stasjoner ha hatt planer om å smugle med seg bomber om bord i flyene i håndbagasjen. Sky News mener at vite at det skal ha dreid seg om «flytende kjemikalier» som kunne ha passert den vanlige gjennomlysningen av håndbagasjen uten å bli avslørt.

Britiske luftfartsmyndigheter offentliggjorde torsdag nye sikkerhetsregler for britiske flyplasser og forbyr i en periode håndbagasje på alle fly. Bare helt nødvendige eiendeler, som pass og lommebøker, vil bli tillatt som håndbagasje, men eiendelene må fraktes i gjennomsiktige plastposer, melder BBC.

Etterforsket en måned Etterforskningen av angrepsplanene har ifølge politiet pågått i en måned.

– Vi ønsker å forsikre offentligheten om at denne operasjonen ble gjennomført først og fremst for å ivareta den offentlige sikkerheten. Dette er en stor operasjon som nødvendigvis vil bli lang og komplisert, sier Scotland Yard i en uttalelse tidlig torsdag morgen.

Europeiske aksjemarkeder falt med 1 prosentpoeng torsdag da nyheten ble kjent. Det var spesielt britiske aksjer som falt. Nedgangen gikk verst utover British Airways og cruise-selskapet Carnival.

Avsløringen av angrepsplanene skjer 13 måneder etter at fire islamistiske selvmordsbombere drepte 52 mennesker på kollektivnettet i London. Angrepene 7. juli i fjor var det verste terrorangrepet på britisk jord.

Publisert: