Ny hårmetode gir håp for skallede

Britiske forskere tror de har funnet en ny metode som kan fremme hårvekst. Metoden kan bli til stor hjelp for menn som mister håret på grunn av en arvelig tilstand.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Metoden bygger på en såkalt proteinkode, som gir cellene i hodebunnen beskjed om å produsere mer hår. Ved å sende koden til flere celler enn vanlig, har fagfolk ved universitetet i Manchester i Nord-England fått mus til å utvikle ekstra tett pels, ble det opplyst onsdag.

– Når mennesker vokser, har hudceller evnen til å omdanne seg til andre typer celler for å skape follikler (hårsekker), svettekjertler, tenner og negler. Hvilke celler som blir til follikler, avhenger av tre proteiner som produseres av genene, sier forskningsleder Denis Headon.

– Vår forskning har vist oss hvordan ett av disse proteinenes arbeid bestemmer hva slags hår et individ skal få, forklarer Deadon. Han og hans kolleger ønsker først og fremst å hjelpe folk med ektodermal dysplasi, en arvelig tilstand som gir unormal utvikling av blant annet hår.

Ifølge kringkastingsselskapet BBC skaper hårtap og skallethet mer stress blant britiske menn enn blant andre europeere. Tre firedeler av mennene som har begynt å miste håret, sier i en spørreundersøkelse at dette svekker selvtilliten deres alvorlig.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Drapssaken i Åsane: Foreløpig obduksjons­rapport klar

  2. Tiltalt dommer gråt i retten

  3. Seks av ti nordmenn vil la seg vaksinere mot korona

  4. Salhusfabrikken blir fredet og får nytt navn

  5. «Bussbransjen må setje bremsene på for sjefslønene sine»

  6. Politiet: – Bil traff rundkjøring i høy fart og spratt opp i luften