Sarkozy sliter i motbakke foran de to rundene av presidentvalget 22 april og 6. mai. Etter å ha hentet inn mye av forspranget til Hollande stagnerer nå den sittende presidenten på tre nye målinger offentliggjort tirsdag.

På en måling for første valgomgang, utført av Ipsos Logica, minker Sarkozys ledelse til et halvt prosentpoeng fra 2 prosentpoeng i forrige uke.

Avviste utfordring

Den samme målingen gir Hollande en ledelse over Sarkozy i andre runde på hele 10 prosentpoeng.

Nasjonal Fronts Marine Le Pen ligger som nummer tre foran ytre venstres Jean-Luc Mélenchon på alle tre målingene offentliggjort tirsdag.

Sarkozy utfordret i helgen Hollande til to TV-sendte debatter mellom første og andre valgomgang, istedenfor kun én som er det vanlige. Men Hollande lot være å plukke opp hansken og sa det er arrogant å ta for gitt resultatet av første omgang før velgerne av sagt sitt.

Terrorangrep

President Sarkozy økte sin oppslutning etter håndteringen av terrorangrepene i Toulouse og innvandringsfiendtlige utspill. Men på en fersk meningsmåling gjort av Ifop Fiducial står den knappe ledelsen i første valgomgang fast på halvannet prosentpoeng.

På målingen for andre runde kutter Sarkozy imidlertid ned på Hollandes ledelse til 6 prosentpoeng, ned 2 poeng fra forrige måling. En tredje måling viser samme resultat i avgjørende valgomgang, 53 prosent til Hollande og 47 til Sarkozy. Den gir Sarkozy seieren i første omgang med en margin på 1 prosentpoeng.

Offisielt i gang

Sarkozy har ikke sett den ønskede effekten av valgmanifestet han la fram i forrige uke. Både han og Hollande skulle onsdag kveld på nytt fri til velgerne i direktesendte TV-programmer.

Valgkampen har pågått lenge, men den ble offisielt sparket i gang mandag. Nå kan de ti registrerte kandidatene sette opp valgplakater på anviste plasser. Plakatene må ha samme størrelse og skal verken ha hvit bakgrunn eller bruke fargene i det franske flagget. Kandidatene kan fram til 20. april sende ut sine valgprogram til rundt 45 millioner registrerte velgere.

Frir til ytre venstre

Krympingen av Hollandes ledelse de siste ukene er mye forårsaket av fremgangen til Jean-Luc Mélenchon fra ytre venstre. Melenchon ligger på rundt 14 prosents oppslutning på meningsmålingene.

I et forsøk på å sikre støtte fra Melenchons tilhengere i den andre valgomgangen, gjentok Hollande mandag tilbudet om å inkludere kommunister i regjeringen om han blir valgt.

— De som støtter meg i andre runde, vil bli del av flertallet. De vil bidra til å styre Frankrike i regjering, sa Hollande til TV-kanalen I-Tele.