Faren til den jordanske flygeren som ble tatt til fange av IS-krigere etter at flyet hans krasjet i Syria, ber fangevokterne behandle sønnen som en gjest.

Jordan er blant en rekke arabiske land som deltar i den USA-ledede militæraksjonen som går ut på å bombe Den islamske staten (IS) i Syria og Irak fra lufta.

Den 27 år gamle løytnanten ble tatt til fange onsdag da flyet hans krasjet nordøst i Syria under et kampoppdrag. USA mener F16-flyet ikke ble skutt ned av fienden.

Det er det første kampflyet koalisjonen har mistet siden luftkrigen mot IS i Syria begynte i september. For IS' var det en stor propagandaseier, og opprørerne viste tidlig fram bilder av 27-åringen, som kommer fra en prominent jordansk familie. Flygerens far ber torsdag, via nyhetsbyrået Reuters, opprørerne vise nåde for sønnen.

— Jeg vil ikke beskrive ham som et gissel. Jeg kalle ham en gjest. Han er en gjest blant våre brødre i Syria islamsk stat. Jeg ber dem - i guds navn og ved profeten Muhammads verdighet, fred være med ham, ta ham imot som en gjest og behandle ham godt, sier IS-fangens far, Saif al-Kasaesbeh.

IS har tidligere likvidert motstanderens soldater etter å ha tatt dem til fange på slagmarken, mens gisler er blitt tatt av dage foran åpent kamera. Den jordanske regjeringen bedyrer overfor lokale medier onsdag at den gjør alt for å få piloten frigitt. (©NTB)