Innkallingen gjelder alle de europeiske ambassadene i Sør-Korea, og dette er uvanlig. Det er Sør-Koreas utenriksminister Yun Byung-se som har kalt inn til det ekstraordinære møtet. Møtet holdes samtidig som Norges statssekretær Torgeir Larsen (Ap) er på besøk i Sør-Korea.

— Det ligger ingen dramatikk i denne innkallelsen. Situasjonen er unormal, men da er det normalt at et utenriksdepartement holder en orientering, sier Larsen til NTB.

Møtet holdes tirsdag, samme dag som Nord-Korea kom med nok en advarsel som gir inntrykk av at Korea-halvøyen står overfor en større krig.

I en kunngjøring bes alle utenlandske «organisasjoner, selskaper og turister» om å utarbeide evakueringstiltak som følge av risikoen for atomkrig.

— Vi ønsker ikke å skade utlendinger i Sør-Korea hvis det skulle bli krig, sier en talsmann for myndighetene til nyhetsbyrået KCNA.

Larsen til Seoul

Torgeir Larsen og ambassadør Thorbjørn Holthe reiste tirsdag morgen fra havnebyen Busan til Seoul. Flere norske selskaper, blant annet Aker Solutions, har base i Busan, og Holthe og Larsen tok mandag imot en norsk handelsdelegasjon.

Tirsdag ettermiddag skal de to i et møte med den sørkoreanske viseutenriksministeren, og Larsen regner med å vite mer etter dette.

— Samtidig er det jo sånn at vi alle følger situasjonen nøye.

Larsen sier det er rolig i Seoul, og viser til at sørkoreanerne er vant til trusler og hissig retorikk fra naboene i nord.

— Det er også viktig å legge vekt på at det ikke er observert forflytninger i nord som tilsier at det foregår forberedelser av militær karakter, påpeker Larsen.

Han minner også om at en samlet verden tar avstand fra retorikken og at FNs sikkerhetsråd er blitt enig om nye sanksjoner mot Nord-Korea.

— Et enstemmig Sikkerhetsråd vedtok i mars en resolusjon med skjerpede sanksjoner. Russland og Kina er med i den internasjonale holdningen. Dette er en samlet tydelig internasjonal stemme, sier Larsen, som peker på at situasjonen nå er helet annerledes enn da Koreakrigen brøt ut på 1950-tallet. Da fikk Nord-Korea støtte fra Kina og Sovjetunionen.

Bedt om å evakuere

Nordkoreanske myndigheter ba i forrige uke utenlandske ambassader i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang om å vurdere evakuering fordi myndighetene ikke lenger kunne garantere for ambassadepersonellets sikkerhet.

Opplysningen om evakueringsoppfordringen kom fra den russiske ambassaden i byen. Men ettersom det ikke fantes konkrete tegn til at situasjonen var blitt farligere, valgte ambassaden å ikke ta anmodningen til følge.

Få konkrete tegn

Etter hva NTB kjenner til, har en turoperatør som arrangerer turer til Nord-Korea, fortsatt virksomheten til tross for den spente situasjonen.

Mandag sa dessuten sørkoreanske myndigheter at det ikke finnes konkrete tegn til at Nord-Korea forbereder et atomangrep.

Flere analytikere har påpekt at den nordkoreanske retorikken er myntet på hjemmepublikumet, som er prisgitt regimets propaganda. Krigsretorikken gir inntrykk av at USA og Sør-Korea er i ferd med å invadere den isolerte staten og skaper et bilde av Nord-Koreas unge leder Kim Jong-un som en redningsmann, mener eksperter.