Undersøkelsene i området utenfor Damaskus hvor det kan ha vært gassangrep i forrige uke, vil bli avsluttet fredag, opplyser Ban. Han vil bli informert av inspektørene så snart de er ute av Syria.

Ban snakket nylig med USAs president Barack Obama og ba da innstendig om at inspektørene måtte få fortsette arbeidet sitt.

— Diplomatiet bør få en sjanse. Freden bør få en sjanse, sa generalsekretæren på en pressekonferanse i Wien torsdag, samtidig som inspektørene var på vei til åstedet for angrepet utenfor Damaskus for å gjøre nye undersøkelser.

USA og andre vestlige land vurderer en militæraksjon mot Syria for å straffe landets myndigheter for gassangrepet de angivelig sto bak i forrige uke. Men det er ikke ventet noe angrep før FN-inspektørene er ute av landet.Flere hundre mennesker skal ha blitt drept i angrepet utenfor Damaskus, som syriske myndigheter nekter for å ha utført.

Storbritannia har lagt fram et resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd som åpner for bruk av «nødvendige midler» for å beskytte syriske sivile. Russland mener rådet ikke kan behandle saken før FN-inspektørene har avlagt sin rapport, mens myndighetene i USA ikke vil la et russisk veto hindre «handling mot Syria».

I likhet med Russland er myndighetene i Kina skeptiske til de vestlige angrepsplanene. Den statlige avisa China Daily mener USA og landets allierte opptrer både som «dommer, jury og bøddel».

HÅPER PÅ DIPLOMATISK LØSNING: - Freden bør få en sjanse, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.
SCANPIX