— Syria har innrømmet angrepet og beklaget det, sier visestatsminister Besir Atalay torsdag.

— De sa at noe lignende ikke vil skje igjen. Det er bra. FN meglet og snakket med Syria om kvelden, tilføyde han.

Dermed kan den helt akutte krisen som oppsto etter angrepet onsdag være over. Minst fem mennesker ble drept da en boligblokk i den tyrkiske grensebyen Ackakale ble truffet av syriske granater onsdag.

Hendelsen førte til kraftig forverring i det allerede svært anstrengte forholdet mellom Syria og Tyrkia.

Tyrkisk trussel

Den syriske beklagelsen kom omtrent samtidig med at Tyrkias nasjonalforsamling godkjente, for ett år framover, et forslag som gir regjeringen myndighet til å sende tyrkiske soldater utenfor landets grenser.

Forslaget var begrunnet med at Syrias «aggressive handling» var blitt en alvorlig trussel mot landets sikkerhet, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

Godkjennelsen ble vedtatt i nasjonalforsamlingen i et ekstraordinært møte torsdag ettermiddag. 320 stemte for forslaget, 129 stemte imot. Forsamlingen har 550 medlemmer.

Tyrkias visestatsminister sa at nasjonalforsamlingens vedtak ikke var et krigsmandat, men sa han trodde det ville ha en avskrekkende virkning. Tyrkia vil handle i tråd med internasjonale institusjoner i Syria-spørsmålet, understreket han.

Ba Syria beklage

Beklagelsen kom også etter at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov oppfordret Syria til offentlig å beklage granatangrepet. Lavrov ba samtidig Tyrkia besinne seg og avstå fra flere gjengjeldelsesaksjoner.

— Vår ambassadør til Syria har snakket med syriske myndigheter som forsikret oss at det som skjedde på grensen mot Tyrkia var et tragisk uhell, og at det ikke vil gjenta seg, sa Lavrov i Moskva.

Syrias viktigste allierte, Iran, oppfordret også til moderasjon.

— Den islamske republikken Iran ber begge sider vise tilbakeholdenhet, undersøke saken og merke seg fiendens mål i regionen, sa Irans viseutenriksminister for arabiske saker, Hossein Amir Abdollahian, til nyhetsbyrået Fars.

«Farlig spill»

Tyrkiske styrker forsatte tidligere torsdag å angripe mål i Syria som svar på det syriske angrepet mot den tyrkiske grensebyen der minst fem mennesker ble drept. Ifølge den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera skal 34 syrere være drept i angrepene. Kanalen henviser til syriske kilder.

Torsdag morgen ble det meldt om tyrkiske artilleriangrep mot Tel Abyad-distriktet i Syria, om lag 10 kilometer fra grensen mot Tyrkia, der angrepet mot Tyrkia kom fra onsdag.

— Det syriske regimet bedriver et farlig spill. Tyrkia kan endre maktbalansen kraftig i favør av opprørerne, selv uten å sende inne egne styrker, sier Riad Kahwaji, leder for Institute for Near East and Gulf Military Analysis i Dubai.

NATO og FN

— Alliansen fortsetter å stå side ved side med Tyrkia og krever at slike aggressive handlinger rettet mot en alliert må opphøre umiddelbart, het det i en felles NATO-uttalelse etter at alliansen var samlet til krisemøte onsdag kveld og natt til torsdag.

NATO fordømte bombekasterangrepet onsdag. Det gjør også Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), som sier Tyrkia fikk full støtte fra de andre medlemmene av alliansen på krisemøtet. Tyrkia ba imidlertid ikke om militær støtte, og NATO vurderer ikke å gripe inn i konflikten i denne omgang.

I New York har Tyrkia bedt FNs sikkerhetsråd om å ta de nødvendige skritt for å stoppe «Syrias aggresjon». FN-diplomater sa de håpet at Sikkerhetsrådet torsdag kunne komme med en uforpliktende uttalelse som fordømmer granatangrepet i de sterkeste ordelag.