Forslaget om et mistillitsvotum ble avvist etter at statsminister Mykola Azarov på vegne av regjeringen beklaget politiets maktbruk mot demonstranter. Han lovet også en omfattende regjeringsrokering.

— Jeg kan love parlamentarikerne én ting: Jeg vil trekke klare konklusjoner av det som har skjedd og gjøre betydelige endringer når det gjelder hvem som sitter i regjeringen, sa Azarov.

- Intrigemakere

Han oppfordret de folkevalgte til å hindre en gjentakelse av oransjerevolusjonen i 2004.

— Vi rekker våre hender ut til dere, støt vekk intrigemakerne, de som ønsker makt, og som forsøker å gjenta scenariet fra 2004, sa Azarov.

Samme dag ble det klart at president Viktor Janukovitsj forlater uroen hjemme og reiser til Kina. For få dager siden ble det meldt at presidenten ville besøke Moskva 3. til 5. desember, og det er uklart hvorfor turen går til Kina i stedet.

Opposisjonen har vært rasende på presidenten etter at han besluttet at samarbeidsavtalen med EU ikke ville bli undertegnet. Janukovitsj sier han ønsker avtaler som både Russland og EU kan godta og har innrømmet at landet er blitt utsatt for press fra Moskva.

Snakket russisk

Statsminister Azarov, som kommer fra Donetsk-regionen øst i Ukraina, snakket som vanlig på russisk under tirsdagens debatt i nasjonalforsamlingen, noe som bidrar til å ytterligere forsterke opposisjonens sinne.

Den store splittelsen i Ukraina mellom dem som ønsker en fortsatt sterk tilknytning til Russland og dem som ønsker en tilnærming vestover, har skapt stor bekymring for landets framtid.

Onsdag reiser Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland til Kiev for å se om han kan bidra til å få i gang en politisk dialog mellom de ulike fløyene. Jagland skal ha møter med ulike partiledere, samt landets statsminister og utenriksminister, ifølge Europarådet.

Også utenriksminister Børge Brende (H) vil denne uken besøke Ukraina. Torsdag møter han sin ukrainske motpart Leonid Kozjara i Kiev. Han skal også treffe representanter for opposisjonen.

Brende reiser til Ukraina for å delta på ministermøtet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Norge overtar lederskapet i OSSEs menneskerettskomité fra nyttår.

Brutalt politi

Titusenvis av mennesker har de siste dagene protestert mot Ukrainas regjering.

Lørdag morgen ble om lag 30 demonstranter skadd da politiet jaget vekk demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev med tåregass og batonger. Denne reaksjonen utløste bare mer sinne i den EU-vennlige opposisjonen, og søndag samlet hundretusener av mennesker seg igjen i sentrum, i det som omtales som den største folkesamlingen siden oransjerevolusjonen i 2004.

Viktor Janukovitsj ble utropt til vinner av presidentvalget i november 2004. Anklager om valgfusk utløste den såkalte oransjerevolusjonen, der titusener av mennesker protesterte mot et prorussisk styre dominert av gamle kommunister.

Protestene førte til at Ukrainas høyesterett annullerte presidentvalget, og omvalget i januar 2005 ble vunnet av opposisjonens kandidat Viktor Jusjtsjenko, som ønsket å føre landet i en langt mer vestlig retning.

Kvinnen som var statsminister under Jusjtsjenko, Julia Timosjenko, sitter nå bak lås og slå etter at hun ble dømt for maktmisbruk. Hun var en av oransjerevolusjonens sentrale skikkelser.